Κοινωνία
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 12:22

Χαλκιδική: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία - Εκκενώθηκε οικισμός

Παραμένει ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 05:40 το πρωί σε δύσβατη δασική ορεινή περιοχή στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Παραμένει ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 05:40 το πρωί σε δύσβατη δασική ορεινή περιοχή στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Επί ποδός στο πύρινο μέτωπο είναι 80 πυροσβέστες με 37 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης. «Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο κ. Σπανός, λέγοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Η αστυνομία ζητεί από τους πολίτες και τους οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία να μη προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, και να ακολουθούν τις οδηγίες-υποδείξεις των αστυνομικών. Ήδη από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρούς-Συκιάς.

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM». Όπως είπε, υπάρχει ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, αλλά χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα και στην περιοχή του Φιλύρου, του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά οικίες, ενώ κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν προληπτικά τα σπίτια τους.

Στην περιοχή έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς.

Και στην Επανομή Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα στη θέση Ραντάρ, όπως επίσης στον δρόμο Χαλκηδόνας - Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα του Αξιού.

Οριοθετήθηκε, τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στη Βαμβακιά Σερρών. Στην περιοχή κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ