Πολιτική
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 13:16

Υγειονομικές και αγορανομικές παραβάσεις εντόπισαν κλιμάκια του ΕΦΕΤ

Σειρά υγειονομικών και αγορανομικών παραβάσεων εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργήθηκαν από κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ το Μάιο, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος των Νομών Αργολίδας και Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Φορεά:

Α. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ε.Φ.Ε.Τ. Κρήτης, στην εταιρεία «Αφοί Καλογεράκη ΑΕΒΕ», με έδρα την ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προϊόντα συνολικού βάρους 37.159 κιλών:

1. Λευκό τυρί από πρόβιο γάλα, προέλευσης Βουλγαρίας, συνολικού βάρους 21.600 κιλών (1.444 δοχεία των 15 κιλών έκαστο)

2. Φέτα Π.Ο.Π. συνολικού βάρους 10.558 κιλών

3. Μη γαλακτοκομικό προϊόν, απομίμηση λευκού τυριού συνολικού βάρους 1.335 κιλών

4. Ορός γάλακτος σε σκόνη, 18 σάκοι των 25 κιλών (συνολικό βάρος 450 κιλά)

Οπως επισημαίνεται, οι ανωτέρω ποσότητες κατασχέθηκαν εξαιτίας παραβάσεων που διαπιστώθηκαν και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την επισήμανση ων προϊόντων, την ύπαρξη προϊόντων Π.Ο.Π. με χρήση ψευδών κωδικών εγκεκριμένης εγκατάστασης και την παρανομη παρασκευή μη γαλακτοκομικών προϊόντων.

Β. Πλήθος υγειονομικών, αγορανομικών και άλλων παραβάσεων διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν ελεγκτές της Κεντρικής Υπηρεσίες και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος του Νομού Αργολίδας.

Ειδικότερα, ελέγχθηκαν οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων:

1. Σωτήριος Χρ. Μποζιονέλος και Σία Ο.Ε., Τυροκομείο, Πλατεία Ξηριά, ¶ργος

2. Αναστ. Τριανταφύλλου και Σία Ε.Ε>, Τυροκομικά Προϊόντα, Γέφυρα Ξηριά, ¶ργος

3. Φίλιππος Γ. Οικονόμου, Τυροκομικά - Κτηνοτροφικά, Πλατεία Ξηριά, ¶ργος.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τη λειτουργία χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες, ανεπάρκεια και κακή συντήρηση και ύπαρξη ρυπαρών εστιών στις κτιριακές υποδομές, ανυπαρξία μέτρων διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων, καθώς και παράνομη σήμανση προϊόντων ως Π.Ο.Π..

Οι ποσότητες τροφίμων που εντοπίστηκαν στις παραπάνω εγκαταστάσεις πρόκειται να δεσμευθούν και να σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο, ενώ για το σύνολο των παραβάσεων ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και η εισαγγελία, προκειμένου να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.