Πολιτική
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 14:03

ΑΔΕΔΥ: «Αιτία πολέμου» η άρση της μονιμότητας

Η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν είναι η αιτία των δεινών της διοίκησης, αλλά εγγύηση και προϋπόθεση για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ σε εκδήλωση που οργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα Θεσσαλονίκης.

«Η μονιμότητα δεν είναι μια τεχνική, νομική διευθέτηση ή μία συνδικαλιστική κατάσταση και κατάκτηση μιας εργασιακής σχέσης. Προφανώς είναι και αυτά, αλλά η μονιμότητα εισήχθη ως βάση στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαζί με την τομή και στη δικαιοσύνη στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης για να υπηρετήσει τον στόχο της ισονομίας και της ισοπολιτείας ανάμεσα στη διοίκηση και στον πολίτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Επισήμανε ότι στην πορεία των χρόνων και κάτω από μια προπαγάνδα, στη μονιμότητα φορτώθηκαν όλες οι άλλες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, το σύστημα διαμεσολάβησης και πελατειακών σχέσεων, το ότι δεν προχώρησε ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση , οι κομματικές παρεμβάσεις και η αντίληψη ότι το κράτος είναι λάφυρο του νικητή των εκλογών. Ομως, όλα αυτά -παρατήρησε- είναι άσχετα ζητήματα, τα οποία δημιουργούν προφανώς προβλήματα στη δυνατότητα ανταπόκρισης της δημόσιας διοίκησης, αλλά δεν είναι παράγωγα της μονιμότητας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ παρατήρησε ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ που κατά καιρούς εμφανίζεται και ζητάει την άρση της μονιμότητας, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί «αιτία πολέμου» και κάτι παραπάνω για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε πως αυτή πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση κατοχύρωσης των συλλογικών δικαιωμάτων τέταρτης γενιάς, και όχι αποδόμησης οποιουδήποτε συλλογικού εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος.