Πολιτική
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 15:59

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην υπ. Εξωτερικών για τις κινήσεις μετά το χθεσινό επεισόδιο

Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για τις κινήσεις της κυβέρνησης προς τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση των πολεμικών αεροσκαφών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού σημειώνει ότι με ευθύνη της Τουρκίας η οποία δεν υποβάλλει σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών, δεν υπήρξε ο αναγκαίος στρατιωτικο-πολιτικός συντονισμός, με «δραματικά» αποτελέσματα, ερωτά την κ. Μπακογιάννη εάν προέβη «αμέσως σε κάποια μορφή διαβήματος προς τον ICAO, σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη του Σικάγο του 1944» και εάν απευθύνθηκε στην Ε.Ε. ή στο NATO σχετικά με το τραγικό συμβάν.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σημειώνει πως μετά το χθεσινό επεισόδιο με τα δύο F-16, «υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση σε όλους για τη συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο, στον εναέριο χώρο, για τη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας από την Τουρκία, για την ανάγκη για συνεχείς ηρωισμούς όλων των ελλήνων πιλότων, όλων των αξιωματικών της ελληνικής αεροπορίας».

«Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων στη Τουρκία, είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα», επισημαίνει ο κ. Παπουτσής και καταλήγει:

«Η αδράνεια και η υποχωρητικότητα ευνοούν την τουρκική επιθετικότητα. Γι αυτόν το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να καταγγείλει αυτήν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία οξύνει την ένταση και οδηγεί σε νέες περιπέτειες την περιοχή μας».