Πολιτιστικά
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 18:23

Στο σφυρί πίνακας που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη

Ο βρετανικός Οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε πως πρόκειται να είναι ο πρώτος που θα δημοπρατήσει έργο τέχνης -αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο βρετανικός Οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε πως πρόκειται να είναι ο πρώτος που θα δημοπρατήσει έργο τέχνης -αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για το πορτραίτο του Edmond Belamy, η δημοπρασία του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης μεταξύ 7.000 -10.000 δολάρια. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι μυθοπλαστικός, όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της οικογένειας Belamy, των οποίων τα πορτραίτα προέκυψαν από αλγόριθμο νευρωνικών δικτύων με δυνατότητα εκμάθησης ανά ζεύγη (Generative Adversarial Network).

Τη σειρά πορτραίτων δημιούργησε η ομάδα  Obvious -αυτοπροσδιορίζεται ως κολεκτίβα- με βάση το Παρίσι. Ιδρυτές της ομάδας είναι ο Pierre Fautrel, ο Gauthier Vernier και ο Hugo Casseles-Dupré. Σημειώνεται ότι ο αλγόριθμος επεξεργάστηκε δεδομένα 15.000 πορτραίτων που φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στο 14ο και τον 20ο αιώνα. Το υλικό αντλήθηκε από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια WikiArt.

Ο αλγόριθμος αποτελείται από δύο μέρη. Από τη μία είναι το σύστημα που δημιουργεί, από την άλλη εκείνο που κάνει τη διάκριση. Το πρώτο συνθέτει μια νέα εικόνα βάσει των δεδομένων με τα οποία έχει τροφοδοτηθεί. Στη συνέχεια το δεύτερο προσπαθεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στην εικόνα που είναι ανθρώπινο αποκύημα και σε εκείνη που είναι δημιούργημα του πρώτου.

«Στόχος είναι να ξεγελάσουμε το σύστημα που κάνει τη διάκριση, ούτως ώστε να θεωρήσει ότι οι νέες εικόνες είναι πραγματικά πορτραίτα. Τότε έχουμε αποτέλεσμα.  Όταν πετύχει, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και έτσι θα έχουμε μια νέα εικόνα. Δεν είναι αντιγραφή ή συγχώνευση των 15.000 εικόνων αλλά πρόκειται για την 15.001η» είπε ο Hugo Casseles-Dupré, υπεύθυνος για το τεχνικό μέρος του εγχειρήματος και υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της μηχανικής μάθησης.