Να καλούν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς χώρους ζήτησε από τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου
Να καλούν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς χώρους ζήτησε από τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου
Μιλώντας στον «News 24/7» (88,6), ο υπουργός κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, εφόσον η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, να πάνε μαζί στις αρμόδιες υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, για να συζητήσουν το θέμα.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, «η νεολαία της Ν.Δ. μετά από 45 λεπτά έστειλε πίσω το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν μέρη στα πανεπιστήμια που είναι χώροι ανομίας. Αλλά είναι λάθος να γενικεύουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιοι που τους βολεύει να προβάλουν αυτή την εικόνα. Υπάρχει πρόβλημα. Για τα κακουργήματα ο νόμος είναι σαφέστατος. Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν ρωτάμε τις συγκλήτους, μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διάλογους. Πάμε να ρωτήσουμε τις συγκλήτους, δεν μας απαντάνε. Μερικές φορές μέρος της παραβατικότητας είναι οι φοιτητές. Δεν πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους; Όταν λέμε να διεκδικήσουν οι φοιτητές τους χώρους τους δεν σημαίνει ότι τους καλούμε να ασκήσουν βία. Όσο είμαστε απόντες, τόσο οι χώροι αυτοί θα αποκτούν παθογένειες. Όταν έγινε το σκάνδαλο αντιγραφής στην Πάτρα, ζήτησα να συζητηθεί το θέμα για μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν συζητάμε αυτοί οι χώροι αποξενώνονται από αυτό που πρέπει να είναι» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στην παρουσία του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική, σημείωσε ότι μέσα στο Πανεπιστήμιο «υπάρχουν διεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν. Η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων υπονομεύει την προσπάθεια του ΕΚΠΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του "Ρουβίκωνα" στη Φιλοσοφική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και η Ν.Δ. να κοιτάξει τη δουλειά της. Οι κραυγές γιατί δεν έρχεται η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εκτός αν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία. Είναι σαν τους γονείς που βάζουν σε τάξη τα παιδιά με την απειλή του μπαμπούλα» είπε.
Ερωτηθείς για τη χθεσινή εισβολή μαθητών και φοιτητών στο γραφείο του, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι ένα κτήριο με προβλήματα φύλαξης, δεν έπρεπε να είναι υπουργείο, εκεί στεγάζονταν οι επικεφαλής των ολυμπιακών αγώνων, το γραφείο του υπουργού ήταν το γραφείο του κ. Ρογκ. Είναι το μόνο υπουργείο με τόσο μεγάλη ελεύθερη έκταση γύρω του, δεν έχει προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραβιαστεί η ασφάλεια. Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν, εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους, δεν είναι αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων ή κινηματικών αποφάσεων η δράση τους. Υπάρχουν ομάδες που αποφασίζουν κάτι με κάλυψη πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν κόμματα που κλείνουν τα μάτια, όχι υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικά» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του Πολυτεχνείου στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής.