Κόσμος
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 11:01

Ο «κακός αστυνομικός» του πρίγκιπα που επέβλεπε τη δολοφονία του Κασόγκι μέσω Skype

Ήταν υπεύθυνος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σαουαδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήταν επίσης ο εγκέφαλος της σύλληψης δεκάδων εκπροσώπων της σαουδαραβικής ελίτ. Έθεσε υπό κράτηση τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Και σύμφωνα με δύο αραβικές πηγές του Reuters, ήταν ο ενορχηστρωτής της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη δίνοντας οδηγίες μέσω Skype.

Ήταν υπεύθυνος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σαουαδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήταν επίσης ο εγκέφαλος της σύλληψης δεκάδων εκπροσώπων της σαουδαραβικής ελίτ. Έθεσε υπό κράτηση τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Και σύμφωνα με δύο αραβικές πηγές του Reuters, ήταν ο ενορχηστρωτής της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη δίνοντας οδηγίες μέσω Skype.

Ο Σαούντ αλ Καχτάνι, δεξί χέρι του πρίγκιπα τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ένας από τους αποδιοπομπαίους τράγους του βασιλείου. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή για το τραγικό τέλος του Κασόγκι, το Ριάντ ανακοίνωσε – διά των κρατικών μέσων ενημέρωσης – ότι ο Αλ Καχτάνι, καθώς και τέσσερις ακόμη αξιωματούχοι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

Αφού είναι πλέον αδύνατο να καλυφθεί η δολοφονία του Κασόγκι, το βασίλειο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει αν μη τι άλλο ότι δεν έχει καμία σχέση. Δύσκολο. Πολύ δύσκολο, επισημαίνουν πηγές του Reuters, δεδομένης της επιρροής που όλοι γνώριζαν ότι ασκούσε ο Αλ Καχτάνι στον πρίγκιπα τα τρία τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Αλ Καχτάνι είχε άλλωστε δηλώσει κάποια στιγμή το αυτονόητο: «Νομίζετε ότι κάνω πράγματα χωρίς οδηγίες. Είμαι ένας υπάλληλος και ένα πιστός εκτελεστής των εντολών του βασιλιά και του πρίγκιπα», είχε γράψει πέρσι το καλοκαίρι στο Twitter.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, να διακοπεί κάθε δεσμός με τον άνθρωπο που οι τουρκικές αρχές έχουν συνδέσει με την δολοφονία του Κασόγκι, άλλαξε ακόμη και το βιογραφικό του στο Twitter. Ο Αλ Καχτάνι δεν αναφέρεται πλέον ως σύμβουλος του βασιλείου, αλλά επικεφαλής της Σαουδαραβικής Ομοσπονδίας για την Ασφάλεια στον Κυβενοχώρο, τον Προγραμματισμό και τα Drones, ρόλος τον όποιο είχε όντως στο παρελθόν.

Καθώς η κρίση κλιμακωνόταν μέρα με τη μέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία άλλαξε πολλές φορές τη στάση ανάλογα με το κλίμα. Αρχικά επέμενε ότι ο Κασόγκι δεν πέθανε, αλλά βγήκε από την πίσω πόρτα του προξενείου. Την εκδοχή αυτή στήριζε προφανώς στον σωσία τον οποίο χρησιμοποίησε, ο οποίος κυκλοφόρησε για λίγο με τα ρούχα του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς για να καλυφθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου. Το σχέδιο του σωσία αποκάλυψε χθες το CNN με βίντεο, το οποίο εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα από τις τουρκικές αρχές.

Στη συνέχεια, και αφού αντιλήφθηκε ότι οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν πολύ στενά τις κινήσεις των Σαουδαράβων στην Τουρκία, το Ριάντ άλλαξε το στόρι. Παραδέχτηκε ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε, έπειτα από συμπλοκή μέσα στο προξενείο για να καταλήξει ότι για όλα φταίνε οι ασυνείδητοι υπάλληλοι που ενήργησαν αυτόνομα. Η αλήθεια τώρα αποκαλύπτεται, υποστήριξε Σαουδάραβας αξιωματούχος, για να διαψευστεί ευθύς αμέσως από τους Τούρκους, οι οποίοι επικαλούνται ηχητικό υλικό και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία για το Ριάντ.

«Το επεισόδιο αυτό δεν θα ανατρέψει τον πρίγκιπα. Θα πλήξει όμως την εικόνα του και θα περάσει καιρός έως ότου ότι αυτή αποκατασταθεί – εάν αποκατασταθεί. Ο βασιλιάς τον προστατεύει», σχολιάζει ανώτατος Σαουδάραβας αξιωματούχος.  

Η αλήθεια είναι ότι το βασίλειο έχει επιβιώσει από άλλες παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν. Μία από αυτές ήταν και η απαγωγή του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι, το 2017. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός επίσης δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση. Και ο  Σαούντ αλ Καχτάνι είχε επίσης κεντρικό ρόλο σε αυτήν την υπόθεση, όντας επικεφαλής της σκληρής ανάκρισης.

Η Γαλλία είχε παρέμβει τότε για να αφεθεί ελεύθερος ο Αλ Χαρίρι. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επέπληξαν το Ριάντ για τη σύλληψη ενός επικεφαλής κράτους, γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαιτέρως τον πρίγκιπα τότε.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ που ακροβατεί πότε σε μία στάση ουδετερότητας και πότε ανεβάζει τους τόνους, η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι θα παγώσει τις πωλήσεις όπλων έως ότου διασαφηνιστεί η υπόθεση, ενώ σε κοινή ανακοίνωσή τους Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ζητούν από το Ριάντ «αποδείξεις και όχι υποθέσεις».

Στην υπόθεση Κασόγκι, ο Αλ Καχτάνι ήταν επίσης παρών, αλλά εικονικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος του MbS (όπως αποκαλείται ο πρίγκιπας από τα αρχικά του) δεν ήταν μέσα στο 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα που ταξίδεψε επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, αλλά επικοινωνούσε με το προξενείο μέσω Skype.

Όταν ο Κασόγκι πέρασε το κατώφλι του προξενείου, περί τη 1.00 το μεσημέρι, οι πράκτορες τον περιέλαβαν αμέσως. Ο Κασόγκι, υποστηρίζει Σαουδάραβας που έχει πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες, μίλησε με τον Αλ Καχτάνι στο τηλέφωνο, αντάλλαξαν προσβολές και στο τέλος ο σύμβουλος του πρίγκιπα έδωσε σαφέστατη εντολή στους πράκτορες να τον σκοτώσουν και να διαμελίσουν τη σορό του. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου», φέρεται να είπε επακριβώς. Δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές εάν παρακολούθησε όλη την επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με αραβικές πηγές, «έγινε «τσάτρα πάτρα».

Αραβικές και τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το υλικό από το Skype βρίσκεται επίσης στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο ίδιος δεν έχει παραδώσει ακόμη κανένα στοιχείο. Περισσότερα σκοπεύει να αποκαλύψει ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο 40χρονος Αλ Καχτάνι, ο οποίος έχει σπουδάσει νομικά και έγινε κυβερνήτης στις εναέριες δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με το βιογραφικό του στο Twitter, είναι γνωστός στη Σαουδική Αραβία για τις βίαιες πρακτικές του, την επιθετικότητα του στα μέσα ενημέρωσης και την κατηγοριοποίηση πολιτών στις «μαύρες λίστες» ανάλογα με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ο «κακός αστυνομικός» του πρίγκιπα, υποστηρίζουν όσοι έχουν γνώση της δράσης του, αναφέροντας μάλιστα τις ομαδικές συλλήψεις, πέρσι, 200 ανθρώπων, αξιωματούχων και επιχειρηματιών, οι οποίοι στη συνέχεια τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters