Πλήρη επαναφορά του σεναρίου περί αλλαγής της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επιχειρεί η κυβέρνηση για να πείσει εταίρους, επενδυτές, αγορές αλλά και την κοινή γνώμη στο εσωτερικό ότι μπορεί να φτάσει χωρίς κραδασμούς ως τον Μάιο, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Πλήρη επαναφορά του σεναρίου περί αλλαγής της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επιχειρεί η κυβέρνηση για να πείσει εταίρους, επενδυτές, αγορές αλλά και την κοινή γνώμη στο εσωτερικό ότι μπορεί να φτάσει χωρίς κραδασμούς ως τον Μάιο, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.
Στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πολιτική αβεβαιότητα και ρευστότητα που προκαλούν οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου που έχουν «παγώσει» επενδυτικά σχέδια και οικονομική δραστηριότητα, το Μαξίμου φέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο για αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την κυβέρνηση, τουλάχιστον ως τον Μάιο.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού θεωρούν βέβαιη τη στήριξη σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που σχεδιάζει να ζητήσει ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη διαφαινόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να αναμένει πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Θεωρούν «μπετόν» τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας σε αυτές και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά και τη Γεωργία Γεννιά που ανήκουν στην πολιτική κίνηση «Πράττω», ενώ για τον τρίτο της κίνησης και πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, υποστηρίζουν ότι «δεν μετέχει πλέον στην κίνηση του Κοτζιά, είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτούς προσθέτουν τους τρεις των ΑΝΕΛ -Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι- που βρίσκονται ήδη σε κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, την ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργό Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, φτάνοντας στους 150.
Για τον ένα βουλευτή που χρειάζονται προκειμένου να συγκροτήσουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν με βεβαιότητα ότι «υπάρχουν περισσότεροι από ένας» και αναφέρονται στον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκο Νικολόπουλο, που διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ενώ δεν προέρχονται από κυβερνητικές πηγές ή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ οι πληροφορίες ότι στην νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ανήκει και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος δεν έχει κάνει σχετικές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι σε ερώτηση «αν αυτοί οι βουλευτές θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» κυβερνητικές απαντούν ότι «για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά από προτάσεις της τοπικής κοινωνίας», ενώ απαντώντας στην κριτική ότι μία τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ασταθής, ως «ανομοιογενές μωσαϊκό», απαντούν ότι «προβλήματα θα έχουν τα άλλα κόμματα που θα χάσουν δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση» για την οποία θεωρούν ότι υλοποιώντας αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί να φτάσει τουλάχιστον ως τον Μάιο, χωρίς προβλήματα.
Σε αυτούς τους υπολογισμούς αναφερόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν, σε συνέντευξή του χθες στον Real fm, σημείωσε σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθ΄ αυτήν τη συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».
Βλέπουν κρίση στους ΑΝΕΛ
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου, στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν μεγάλη κρίση στους ΑΝΕΛ. Τα πυρά που δέχθηκαν από τον Πάνο Καμμένο η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και ο Τέρενς Κουίκ, που ναι μεν δεν είναι βουλευτής αλλά «έσπασε» την κομματική γραμμή στο Σκοπιανό, έχουν προκαλέσει διαλυτική κατάσταση που θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.