Κόσμος
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 12:01

Μόσχα: Επικίνδυνη η απόσυρση ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, θα απαντήσουμε

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα» υπογραμμίζει η Μόσχα και προειδοποιεί με αντίποινα. Η εξέλιξη έρχεται ενόψει της συνάντησης Μπόλτον- Λαβρόφ. 

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα» υπογραμμίζει η Μόσχα και προειδοποιεί με αντίποινα. Η εξέλιξη έρχεται ενόψει της συνάντησης Μπόλτον- Λαβρόφ. 

«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες» σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σερκέι Ριαμπκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik, ενώ κατήγγειλε απόπειρα εκβιασμού εκ μέρους της Ουάσιγκτον. 

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία, τόνισε ότι εάν συνεχιστούν οι αμερικανικές προκλήσεις, θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών αντιποίνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφαση για μονομερή απόσυρση από την ιστορική συμφωνία, που μετράει 31 χρόνια ζωής, σε προεκλογική συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, στη Νεβάδα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει συστηματικά. Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είναι στη Ρωσία για επαφές με αξιωματούχους. Αύριο, Δευτέρα, ο Μπόλτον έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

naftemporiki.gr