Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στο γενικότερο κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί μετά την επίσημη εκδοχή του Ριάντ, και ο Γάλλος υπουργός ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα». Το Βερολίνο διεμήνυσε επίσης ότι οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι αποδεκτές.
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στο γενικότερο κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί μετά την επίσημη εκδοχή του Ριάντ, και ο Γάλλος υπουργός ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα».
«Η επιβεβαίωση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Εντούτοις, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του καταδικάζοντας «απερίφραστα τη δολοφονία».
«Τα ερωτήματα αυτά απαιτούν πλήρη και ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τονίζει και προσθέτει ότι «η προσδοκία αυτή είναι εντονότερη και λόγω του γεγονότος ότι δύο χώρες μας συνδέονται με στρατηγική συνεργασία που προϋποθέτει ειλικρίνεια και διαφάνεια».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή «αξιόπιστης έρευνας» στις 14 Οκτωβρίου.
Το Βερολίνο επανήλθε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του Ριάντ έπειτα από την πεισματική άρνηση οποιασδήποτε ανάμειξης, για να τονίσει ότι οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι αποδεκτές.
«Τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν», υπογράμμισε.
Η νέα εκδοχή του Ριάντ για τον θάνατο του Τζαμάλ Χασόγκγι δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στα αιτήματά τους φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters