Πολιτική
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 15:09

Αλ. Τσίπρας για Ν. Κοτζιά: Δεν δημοσιοποιώ αυστηρά προσωπικές επιστολές

Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του.

Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του.

«Για εμένα έχει λήξει το θέμα, δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM. Όπως σημείωσε, «χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Θα τη διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω».

Ανέφερε, δε, ότι ο κ. Κοτζιάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο στο υπουργείο Εξωτερικών και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής»

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με τo καπέλο της εθνικής γραμμής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί έμεινε στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος και έφυγε ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες, με σαφή προσανατολισμό: την έξοδο από την κρίση και την συμφωνία των Πρεσπών. «Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω οποιοδήποτε από τα δύο για το άλλο», συμπλήρωσε.

Για την ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μονόδρομος για τη γειτονική χώρα.

«Η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους στήριξης της Βουλής»

Για το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε πως «θα έλεγα σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα περί εκλογών να παίξουν κανένα ΛΟΤΤΟ, μπορεί να είναι πιο τυχεροί εκεί».

Σε ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, επεσήμανε ότι «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους στήριξης της Βουλής».

«Δεν υπάρχει σκέψη για μερική περικοπή συντάξεων»

Αναφερόμενος στις συντάξεις, είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μερική περικοπή τους. «Δεν συζητάω φανταστικά σενάρια. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά αλλά αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό κάνουμε με τον προϋπολογισμό που προβλέπει μέτρα επέκτασης», σημείωσε. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν το Eurogroup αποφασίσει πως πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, συνέστησε υπομονή.

Για τον σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν, σημείωσε ότι «αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το μίγμα της πολιτικής». Διευκρίνισε ότι η διαφορά με την Ιταλία είναι ότι εκείνη κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει περίπου από τον στόχο κατά 1,5% του ΑΕΠ. «Ο δικός μας, αντιθέτως, υπερβαίνει τον στόχο», πρόσθεσε.

Για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ανέφερε ότι τελευταία παρατηρείται η τάση το ιταλικό σπρεντ να μην παρασύρει το ελληνικό. «Αισιοδοξούμε ότι οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν τις διαφορές», συμπλήρωσε.

«Να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου»

Για το προσφυγικό, σημείωσε ότι στη Σύνοδο συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο Ε.Ε. - Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019. «Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών, με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου», συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, «τονίσαμε δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασία μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου». Σημείωσε, δε, ότι «με δική μας παρέμβαση, συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έως το τέλος του 2018».

«Πρέπει η Ευρώπη να αρχίσει να λύνει προβλήματα και όχι να τα αναβάλλει»

Είπε επιπλέον ότι έθεσε θέμα στο Συμβούλιο για την αναβλητικότητα της Ε.Ε. στην αναθεώρηση του Συστήματος Ασύλου. «Ζητήσαμε, μαζί με άλλες χώρες, αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας. Η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχουν αυτή τη βούληση. Δεν μπορείς να βάζεις στόχους και να τους μεταφέρεις», πρόσθεσε.

Στα μεγάλα και κρίμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών είναι επιζήμια, δήλωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, επεσήμανε ότι «πρέπει η Ευρώπη να αρχίσει να λύνει προβλήματα και όχι να τα αναβάλλει».

Τι είπε για τουρκική προκλητικότητα, ανεργία, Brexit, Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα μέσα από θερμά επεισόδια», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επανέφερε μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κατά της ανεργίας. «Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι», σημείωσε.

Για το Brexit ο κ. Τσίπρας, ανέφερε πως η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε ένα κρίσιμο σημείο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι προσωρινό. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για στήριξη υποψηφίων των Σοσιαλιστών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των Σοσιαλιστών. Ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί κοινός υποψήφιος των προοδευτικών δυνάμεων. «Θα παρακολουθούμε τις διεργασίες στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις αποφάσεις του», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr