Αλλάζει τα δεδομένα της νέας μόδας για τη διατροφή χωρίς γλουτένη πρόσφατη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο Όρεγκον, και σύμφωνα με αυτήν, η συγκεκριμένη διατροφή δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Αλλάζει τα δεδομένα της νέας μόδας για τη διατροφή χωρίς γλουτένη πρόσφατη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο Όρεγκον, και σύμφωνα με αυτήν, η συγκεκριμένη διατροφή δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Σωτήρης Αδαμίδης με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος.
Όμως όσοι δεν έχουν πρόβλημα καλό είναι να μην ακολουθούν αυτή τη διατροφή καθώς, η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Όμως, η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη.
Τι συμβαίνει με τα κορεσμένα λιπαρά
Ο κ. Γεώργιος Ανδρεόπουλος, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO μας εξηγεί ότι η κατανάλωση αυγών έχει πια απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα, αν δηλαδή κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Με τις νέες εξετάσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας, που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές.
Ποια είναι η ασφαλής πρόσληψη πρωτεΐνης
Όπως επεσήμανε η ιατρός –βιοπαθολόγος, με εξειδίκευση στην Ιατρική Παχυσαρκίας και στην Ιατρική Αντιγήρανσης, κυρία Μαρία Ψωμά η ασφαλής ποσότητα πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώνουμε έχει μεγάλη σημασία και περιορίζεται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.
Ενώ, συμπλήρωσε ότι για να ακολουθήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις”.
Επιπροσθέτως, η παθολόγος κα Ελένη Σδράκα συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες.
Όπως τόνισαν και οι δυο η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. «Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα, όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία, βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα. Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο», είπε η κυρία Ψωμά και πρόσθεσε ότι τροφές όπως η γαλοπούλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, προάγουν επίσης την ηρεμία. «Συνολικά, μια διατροφή με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι», υπογράμμισε η κυρία Ψωμά, αποσαφηνίζοντας και τον ρόλο της ζάχαρης στη διάθεσή μας: «Η ζάχαρη ενώ νομίζουμε ότι μας βοηθάει, δεν μας βοηθάει πραγματικά. Μπορεί στιγμιαία να μας τονώνει, αλλά στη συνέχεια δημιουργεί υπογλυκαιμία και μας ρίχνει. Και επιπλέον είναι εξαρτησιογόνος».
Νέα δεδομένα στην κατανάλωση καφέ
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεώτερων μελετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας.
Όπως είπε ο γιατρό, τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα».