Η επόμενη ημέρα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, βρίσκει την κυβέρνηση να προσπαθεί να παρέμβει στο έντονο προεκλογικό κλίμα και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί, διαψεύδοντας ακόμα και πιθανές ημερομηνίες εκλογών (μέσα στο 2018) που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η επόμενη ημέρα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, βρίσκει την κυβέρνηση να προσπαθεί να παρέμβει στο έντονο προεκλογικό κλίμα και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί, διαψεύδοντας ακόμα και πιθανές ημερομηνίες εκλογών (μέσα στο 2018) που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Κυβερνητικοί κύκλοι μεταφέρουν στη «Ν» ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Υποστηρίζουν ότι πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να επανέλθει η σταθερότητα στην κυβέρνηση ώστε να μην επηρεαστεί η οικονομία, αλλά και να εξαντλήσει τα περιθώρια για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις, να επιχειρήσει να αλλάξει το σημερινό, διαλυτικό κλίμα για την κυβέρνηση με «όπλο» τις αποκαλύψεις για υποθέσεις με οσμή σκανδάλων που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας από τη Δικαιοσύνη, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο» και φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες εκλογές.
Βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι επίσης να μην περάσει στην κοινή γνώμη το κλίμα ότι ο κ. Τσίπρας υπέκυψε στον πολιτικό εκβιασμό του Πάνου Καμμένου κάνοντας «θυσία» έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες στην κυβέρνηση όπως ο Νίκος Κοτζιάς, υπό την έννοια ότι αν επικρατήσει αυτή η εικόνα, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο ήδη φθαρμένο, ειδικά έναντι του Πάνου Καμμένου, ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου θα δώσει ό,τι δυνάμεις έχει, προκειμένου να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα «ηγέτη που παίρνει δυσάρεστες αποφάσεις όταν χρειάζεται και δεν διστάζει».
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δίστασε πολύ πριν αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά, η οποία είχε κατατεθεί από την Τρίτη το απόγευμα. Έκανε συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου ζητώντας προτάσεις, τηλεφώνησε σε υπουργούς, κάλεσε στο Μαξίμου τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη χθες το πρωί, πριν αποφασίσει, γνωρίζοντας ότι η έξοδος του Κοτζιά από την κυβέρνηση θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα.
Όπως λένε ωστόσο από χθες οι συνεργάτες του, «δεν γινόταν διαφορετικά» υπονοώντας ότι αφ΄ ης στιγμής έφτασε να επιλέξει ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να επιλέξει την πτώση της κυβέρνησης.
Οι επόμενες κινήσεις Κοτζιά
Από χθες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο Νίκος Κοτζιάς ως βουλευτής και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» στην οποία επίσης μετέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας και Γεωργία Γεννιά. Το γεγονός ότι εξαπέλυσε απειλές κατά του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών που δεν τον στήριξαν όταν ο Πάνος Καμμένος τον κατηγόρησε για κακοδιαχείριση των «μυστικών κονδυλίων» του υπουργείου Εξωτερικών, καθιστούν τον βουλευτή Νίκο Κοτζιά «υπό παρακολούθηση».
Σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκαλεί την Πολιτική Γραμματεία της Κίνησης «Πράττω», ενώ την πρώτη του δημόσια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Κοτζιάς θα την κάνει τη Δευτέρα στο Ηράκλειο. Στην κυβέρνηση δεν φοβούνται ότι ο κ. Κοτζιάς θα προχωρήσει σε κινήσεις όπως η αποχώρηση της κίνησης «Πράττω» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει ότι ακόμα και αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο, δεν θα τον ακολουθούσαν ούτε ο Νίκος Τόσκας, ούτε η Γεωργία Γεννιά.
Σκέπτονται όμως πολύ σοβαρά ότι ο κ. Κοτζιάς θα επιχειρήσει από εδώ και στο εξής να αποκτήσει πολιτικό βηματισμό, ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για θέματα εκτός εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας περαιτέρω φθορά. Είναι γνωστό στο Μαξίμου σε ποια θέματα -εκτός εξωτερικής πολιτικής- είχε εκφράσει εντός των οργάνων ο Νίκος Κοτζιάς τις επιφυλάξεις και τη διαφωνία του, χωρίς μέχρι τώρα να τις δημοσιοποιήσει. Π.χ. η πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία και οι επιλογές Γαβρόγλου, είναι για τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκο Κοτζιά σε εντελώς λάθος κατεύθυνση…