Πολιτική
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 16:33

Kαραμανλής: Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να είναι καλός γείτονας

Μήνυμα προς την Τουρκία, να αναθεωρήσει τη στάση της, και να εγκαταλείψει οριστικά συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας, έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας την «απόλυτη θλίψη» του για την απώλεια του σμηναγού Κ. Ηλιάκη, επανέλαβε ότι το τελευταίο συμβάν στο Αιγαίο οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα και να αποδείξει έμπρακτα, ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε..

«Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να είναι καλός γείτονας, όπως θέλουμε και το αποδεικνύουμε οι Ελληνες... Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει το δρόμο προς την Ε.Ε. και αυτό είναι απόλυτα σαφές» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στον χαμό του άτυχου έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη και επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της.

«Το ερώτημα μας για τον άδικο χαμό του πιλότου είναι: Θα είναι ο τελευταίος;» διερωτήθηκε η κ Παπαρήγα ενώ απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε:

«Πως εξηγείτε ότι ένα χρόνιο πρόβλημα, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και η ΗΠΑ να λένε ότι είναι διμερές θέμα;» ενώ συμπλήρωσε: «Το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία, είτε γιατί αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας είτε γιατί λένε κόψτε το λαιμό σας, αλλά τι κάνουμε εμείς».

Την αποδοχή πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για απόδοση τιμής στον Κ. Ηλιάκη, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, μετά από επιστολή που της απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται: «Εκφράζω την ελπίδα, ότι ο ηρωικός Κώστας Ηλιάκης δεν θα παραμείνει αγνοούμενος. Το παράδειγμά του φωτίζει τη συνεχή προσπάθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, να μην επιτρέψει σε κανέναν την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας. Μαζί με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να υιοθετήσει τα δύο παιδιά του Κώστα Ηλιάκη, προτείνω τις επόμενες ημέρες να οργανωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, ειδική συζήτηση για την απόδοση τιμής στον πιλότο μας και σε όσους πριν από αυτόν, έπεσαν την ώρα του καθήκοντος».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και «εξανέμισμα του μερίσματος ειρήνης» που είχε με κόπο αποκτηθεί, και ζήτησε ενημέρωση για το συμβάν της Τρίτης,

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έψεξε την κυβέρνηση γιατί μετά το τραγικό συμβάν «δεν εμφανίστηκε κανείς υπουργός, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετά από 24 ώρες, με αποτέλεσμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κυριαρχεί η τουρκική άποψη».

Στο γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την πολιτική του Ελσίνκι και υπενθύμισε τη δριμεία κριτική που του είχε ασκηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική αυτή, χωρίς να αντιπροτείνει κάποια καινούργια: «Ακόμα και σήμερα δεν αποδέχεστε την επίλυση των προβλημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο», την ώρα που «η άλλη μέθοδος, είναι η διμερής διαπραγμάτευση, που γίνεται πάντα σε ένα πλαίσιο ισχύος», τόνισε.

«Το αίσθημα ασφάλειας των ακριτικών περιοχών ανατρέπεται, η στρατηγική εγκαταλείπεται και το όραμα ξηλώνεται. Μπαίνουμε ξανά σε ένα φαύλο κύκλο κλιμάκωσης και ανασφάλειας. Την αερομαχία μπορούμε να την κερδίσουμε ή να χάσουμε σε ένα δευτερόλεπτο. Τη μάχη για την ειρήνη χρειάζεται χρόνια», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την ευχή «να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να μην χάσουμε και άλλα παιδιά σε αυτή την κατάσταση "εικονικού πολέμου" με την Τουρκία γιατί έχουν επιπτώσεις όχι στην εικονική αλλά στην πραγματική εικόνα».

Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων και αρχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ