Κόσμος
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 15:00

Οι νέοι και οι παλιοί της κυβέρνησης Μακρόν

Μέσω δελτίου τύπου και όχι, ως συνήθως, με ανακοίνωση από το κεφαλόσκαλο της προεδρίας, έγινε γνωστός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις 09.30 σήμερα. Στη νέα σύνθεση δεν υπάρχουν τρανταχτά ονόματα, αλλά άτομα αναγνωρισμένα στον τομέα τους. Παράλληλα είναι σαφής η προσπάθεια διεύρυνσης προς τους πρώην παραγκωνισμένους ήτοι τους κεντρώους  (Modem) του Μπαϊρού, αλλά και τους σοσιαλιστές.

Μέσω δελτίου τύπου και όχι, ως συνήθως, με ανακοίνωση από το κεφαλόσκαλο της προεδρίας, έγινε γνωστός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις 09.30 σήμερα.

Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό σχετικά ευρύ που όμως δεν επηρεάζει τη βασική πορεία πλεύσης της κυβέρνησης.

«Μια ανανεωμένη κυβερνητική ομάδα, με μια καινούργια ανάσα, της οποίας όμως η πολιτική εντολή παραμένει η ίδια», εξήγησαν από την προεδρία.

Στη νέα σύνθεση δεν υπάρχουν τρανταχτά ονόματα, αλλά άτομα αναγνωρισμένα στον τομέα τους. Παράλληλα είναι σαφής η προσπάθεια διεύρυνσης προς τους πρώην παραγκωνισμένους ήτοι τους κεντρώους  (Modem) του Μπαϊρού, αλλά και τους σοσιαλιστές.

Οι κύριοι άξονες του ανασχηματισμού

Στο υπουργείο Εσωτερικών, υπουργός έγινε ο Κριστόφ Καστανέρ (πρώην σοσιαλιστής) που θεωρείται από τους πλέον πιστούς του Εμανουέλ Μακρόν, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υφυπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Δίπλα στον Καστανέρ, διορίστηκε ως υφυπουργός για την εσωτερική ασφάλεια ο Λοράν Νινέζ, ο οποίος δεν είναι καθόλου γνωστός στο ευρύ κοινό, με σημαντική καριέρα όμως στον τομέα της ασφάλειας, επικεφαλής της DGSI (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας). Θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των σωμάτων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών.

«Η ασφάλεια του κράτους και η προστασία των πολιτών θα είναι το ύστατο μέλημα της κυβέρνησης» δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ κατά τη σύντομη τελετή «παραλαβής-παράδοσης» που έγινε με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάλυπτε και τις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών. Έχοντας δίπλα του τον υφυπουργό Νινέζ, ο Καστανέρ υποσχέθηκε την «ολοκληρωτική αφοσίωση στο έργο τους, 24 ώρες το 24ωρο».

Τη θέση του Καστανέρ στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο παίρνει ο Μαρκ Φεσνό, πρώην πρόεδρος της ομάδας των Κεντρώων (Modem) στο Κοινοβούλιο.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θεωρείται η αναβάθμιση της κεντρώας Ζακλίν Γκουρό, πρώην υφυπουργού που αναλαμβάνει ένα μεγάλο υπουργείο  «Εδαφικής συνοχής και σχέσεων με τις κοινότητες», όπου θεωρούνται θέματα της άμεσης επικαιρότητας ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2020.

Δίπλα στην 68 χρονη Γκουρό διορίστηκαν δύο νέοι υπουργοί μέλη του κινήματος του Μακρόν, ο 32 χρονος Σεμπαστιέν Λεκορνί και ο 38χρονος Ζιλιέν Ντενορμαντί (Denormandie).

Το χαρτοφυλάκιο του Λεκορνί αφορά στις «πόλεις και στέγαση», ενώ αυτό του Ντενορμαντί αφορά στις «κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης» με πρώτο του μέλημα την «ασφάλεια στα προάστια» όπως ο ίδιος υπογράμμισε.

Στο υπουργείο Πολιτισμού η αλλαγή έγινε με την από καιρό αναμενόμενη απομάκρυνση της 67χρονη Φρανσουάζ Νισέν, πρώην διευθύντριας του μεγάλου εκδοτικού οίκου Actes Sud. Ήταν προσωπική επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν, γρήγορα όμως η δράση της δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, ενώ αντιμετώπισε και ισχυρή πολεμική για εργασίες που έκανε στον εκδοτικό οίκο χωρίς να ακολουθηθούν οι κανονισμοί.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει ο 44χρονος Φρανκ Ριστέρ, πρώην μέλος του δεξιού κόμματος LR των Ρεπουμπλικάνων και μέλος του νέου πολιτικού κόμματος AGIR της λεγόμενης «εποικοδομητικής δεξιάς», ήτοι φίλα προσκείμενης στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ριστέρ είναι ένα από τα άτομα που προώθησε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Στο υπουργείο Γεωργίας ο σοσιαλιστής Στέφαν Τραβέρ, ο οποίος  επανειλημμένα είχε έλθει σε σύγκρουση με τον πρώην υπουργό περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, παρέδωσε τη σκυτάλη στον επίσης σοσιαλιστή Ντιντιέ Γκιγιόμ.

Ο Γκιγιόμ ήταν γερουσιαστής, πρόεδρος της ομάδας των «σοσιαλιστών και άλλων συναφών» στη Γερουσία και υπήρξε ήδη υπουργός Γεωργίας επί Ολάντ.

Στις αρχές του έτους είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα του ότι σκόπευε να εγκαταλείψει την πολιτική, προφανώς όμως ο πρόεδρος τον έπεισε να αλλάξει γνώμη.

Στο υπουργείο Παιδείας, ο 54χρονος Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ θεωρήθηκε ο πιο πετυχημένος υπουργός, τόσο που πριν από τον ανασχηματισμό κυκλοφορούσε η φράση περί αναγκαιότητας «Μπλακεριζοποίησης» της νέας κυβερνητικής ομάδας προκειμένου να πετύχει. Θεωρείται ότι συνδυάζει δύο σημαντικές ιδιότητες: πολιτική και τεχνική.

Ο Μπλανκέρ διευρύνει το υπουργείο του στη «Νεότητα», τομέα που αναλαμβάνει δίπλα του ως υφυπουργός ο 29χρονος σοσιαλιστής Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η κυβέρνηση με τη νέα σύνθεσή της θα συνέλθει αύριο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ