Μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα από την κατανάλωση ελιών παρατηρήθηκε σε μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα από την κατανάλωση ελιών παρατηρήθηκε σε μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης.
Η πρώτη φάση της έρευνας έγινε σε 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών, που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή, στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διήρκεσε 60 ημέρες. Και όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, έδειξε ότι η κατανάλωση ελιάς Καλαμών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδιών πριν και μετά στους συμμετέχοντες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά. Όμως παρουσίασε στατιστικά σημαντική διαφορά η HDL, δηλαδή η αγγειοπροστατευτική χοληστερόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο για τους ερευνητές στοιχείο ήταν η βελτίωση σε όλους τους λόγους της χοληστερόλης, που έχει αποδειχτεί πλέον πως αποτελούν βασικό δείκτη εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η δεύτερη φάση της μελέτης έγινε σε 100 άτομα με υπερχοληστερολαιμία, τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το μέλλον του ελαιολάδου και της ελιάς (Future of Olive Oil and Olives) στο πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Σύμφωνα με τη Δρ Ελένη Μέλλιου, από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της αρχικής ομάδας της έρευνας, στη φάση αυτή διαφάνηκε διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων και στην κατάσταση της υγείας τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη και έχουν όπως είπε, εξαιρετικά αποτελέσματα, αναφορικά με τη στατιστική μείωση της χοληστερόλης στην ομάδα αυτών των συμμετεχόντων, τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.
Οι ελιές ως λειτουργικό τρόφιμο
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι λειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα αυτά που παρέχουν κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την υγεία, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν.
Αναφορικά με τις ελιές, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη είναι δύο φαινόλες που εμπεριέχονται σε αυτές και όπως όλα δείχνουν, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα τους σε κάθε ελιάς είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορά, αφού για να υπάρξει μετρήσιμο όφελος από την κατανάλωσή τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα “δόσης” φαινολών.
Για να καταλήξουν στις ελιές της μελέτης, οι ερευνητές από το φαρμακευτικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της έρευνας εξέτασαν 30 τύπους ελληνικών βιολογικών ελιών και επέλεξαν τις βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών.