Πολιτική
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 11:03

Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε την εναλλακτική πρόταση, αλλά δεν την έχει εγκρίνει

«Ο Πρωθυπουργός γνώριζε την εναλλακτική πρόταση (σ.σ.: για το Σκοπιανό), αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρας βρίσκονται «σε πλήρη αρμονία».

«Ο Πρωθυπουργός γνώριζε την εναλλακτική πρόταση (σ.σ.: για το Σκοπιανό), αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρας βρίσκονται «σε πλήρη αρμονία».

«Ποτέ δεν είπαμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ταυτιστήκαμε ιδεολογικά. Βρεθήκαμε μαζί για να κάνουμε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της... Με τον Αλέξη Τσίπρας είμαστε σε πλήρη αρμονία» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή οι ΑΝΕΛ έθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την άρνησή τους στο θέμα της ονομασίας. «Ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία για οποιοδήποτε λόγο. Αυτή είναι η θέση μας απέναντι στο εταίρο μας» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ «δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο για να αποδείξει η χώρα ότι είχε όλη την καλή θέληση στο θέμα των Σκοπίων να προχωρήσει επιτέλους σε μια λύση του θέματος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι «η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να την ψηφίσουν εάν έρθει στην ελληνική Βουλή, θέση που – όπως είπε – μετέφερε και στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ περί «εναλλακτικού σχεδίου» ο κ. Καμμένος απάντησε ότι είχε την υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να ξεκαθαρίσει ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η Συμφωνία των Πρεσπών. «Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι εγώ ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα την ψηφίσω στη Βουλή όταν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο» ανέφερε για να προσθέσει ότι, «όπως έδειξε και το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ το 70% του λαού της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να την αποδεχθεί».

«Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μία άρνηση κι όταν είσαι ενώπιον του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχεις την υποχρέωση να κάνεις στη δική σου άρνηση και μία εναλλακτική πρόταση. Την εναλλακτική πρόταση τη γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική. Του έχω ξεκαθαρίσει ότι αυτή κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι η πρόταση… Ως υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισα τη θέση μου, ότι η θέση αυτή αποτελεί θέση του συγκυβερνώντος κόμματος που δημόσια λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία» διευκρίνισε για να συμπληρώσει: «Ούτε υποκατέστησα τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών, εμφανίστηκα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας».

Σε ό,τι αφορά τα περί αμερικανικών βάσεων, ο κ. Καμμένος σχολίασε πως «άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα λες και ερχόμαστε για να ανατρέψουμε το "έξω οι βάσεις του θανάτου"». «Πρώτα από όλα δεν είναι βάσεις του θανάτου» είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας και ότι η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Και η Σούδα είναι μια βάση η οποία δίνει διευκολύνσεις στο σύνολο των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

Δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα «κρυφτεί» σε ψηφοδέλτια Επικρατείας, ούτε θα «προδώσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες». «Οι ΑΝΕΛ θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές και θα είμαστε και πιο ισχυροί μέσα» εκτίμησε.