Δύο ήταν τα βασικά μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το κομματικό του ακροατήριο, με την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δύο ήταν τα βασικά μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το κομματικό του ακροατήριο, με την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή.
Πρώτον, ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και αναζήτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει. Επιδίωξη του κ. Τσίπρα και της ομάδας που διοικεί την κυβέρνηση και τη χώρα, είναι να πάνε ως το τέλος μαζί με τον κ. Καμμένο. Αν αυτό δεν συμβεί, η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Δεύτερον, η πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής θα ενισχυθεί. Ο κ. Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν να ασκούν καθημερινά πίεση στο Κίνημα Αλλαγής «να διαλέξει πλευρά», προσβλέποντας στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και τους κεντροαριστερούς αναποφάσιστους, στη συρρίκνωση και τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής και όχι σε συνεργασία. Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη του Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι διαθέτουν στοιχεία δημοσκοπήσεων όπου φαίνεται πως το Κίνημα Αλλαγής χάνει δυνάμεις.
Το γεγονός ότι οι πλέον στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης ανέλαβαν την πλήρη υπεράσπιση του Πάνου Καμμένου απέναντι στα πυρά δεκαέξι υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις κατά Καμμένου, μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν παρερμηνεύθηκε η φράση του πρωθυπουργού «όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να μιλούν λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο» και από κάποιους -εντός του ΣΥΡΙΖΑ- εκλήφθηκε ότι ήταν αιχμή Τσίπρα κατά Καμμένου, το Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι αφορούσε τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και όχι τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Διευκρινίσεις Καμμένου
«Σήμερα πέραν των φανταστικών διαλόγων από συνομιλία που δεν έγινε από τις ΗΠΑ, τις βάσεις που ήδη υπήρχαν, ξεπερνώντας τα όρια του κατευθυνόμενου δημοσιογραφικού αυνανισμού με εμφανίζουν στο επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξύδι και οι ΑΝΕΛ θα μπούμε ισχυρότεροι και ο Αλέξης θα νικήσει» έγραψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Twitter.
Πριν από λίγο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έδωσε διευκρινίσεις ότι το plan b για το Σκοπιανό που παρουσίασε στις ΗΠΑ ήταν ένα σχέδιο που γνώριζε ο πρωθυπουργός αλλά δεν το εγκρίνει, ενώ ερωτηθείς για το θέμα των νέων αμερικανικών βάσεων, είπε ότι μόνο για την Κάρπαθο πρότεινε νέα βάση και σε κάθε περίπτωση η αμυντική πολιτική είναι εθνική πολιτική που δε χαράσσει μόνος του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Οι πληροφορίες που από χθες ανέφεραν ότι σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για να επιβεβαιωθεί το μεταξύ τους καλό κλίμα, δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές.
Ακτινογραφία της ψηφοφορίας για τη νέα Πολιτική Γραμματεία
Με τη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, οι «προεδρικοί» θέλησαν να δείξουν ότι ελέγχουν πλήρως το εσωκομματικό τοπίο, έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Με την πρωτιά του πρώην στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνη Κοτσακά με 62 ψήφους, η πλειοψηφία θέλησε να δείξει ότι η επίθεση «φιλίας» προς το ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγική επιλογή και θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό.
Η δεύτερη θέση του Θοδωρή Δρίτσα (59) και η τρίτη θέση της Σίας Αναγνωστοπούλου (58) είναι η επιβεβαίωση της επιλογής των «προεδρικών» να επικροτήσουν το ήπιο ύφος όσων ναι μεν ανήκουν στους 53+, αλλά αποφεύγουν να ασκούν κριτική στις επιλογές της ηγεσίας.
Η τρίτη θέση του Νίκου Παππά με 58 ψήφους, ήταν η βασική επιδίωξη των «προεδρικών» (το όνομα του κ. Παππά περιλαμβανόταν σε όλα τα «χαρτάκια» και τις γραμμές των «προεδρικών»). Με ανοικτή την κόντρα του με τον Νίκο Φίλη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έπρεπε να βρεθεί ψηλά στη λίστα και σίγουρα πάνω από τον Νίκο Φίλη που πήρε, αφού πολεμήθηκε πολύ από τους «προεδρικούς», 40 ψήφους.
Η χαμηλή επίδοση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, (47), ήταν άλλη μία βασική επιλογή των «προεδρικών», που θέλησαν έτσι να «κοντύνουν» τον επικεφαλής των 53+. Γραμμή δόθηκε και για χαμηλή επίδοση των Νίκου Βούτση (45), Γιάννη Δραγασάκη (36) που έχουν έλθει σε αντιπαράθεση με παράγοντες του Μαξίμου και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, ενώ επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου με ισχυρούς παράγοντες στο Μαξίμου περνούν κρίση, αποτέλεσαν οι 33 ψήφοι για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.