Οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 183 δισ. ευρώ, με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη μείωση του νέφους μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της InnoEnergy, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Deloitte.
Οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 183 δισ. ευρώ, με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη μείωση του νέφους μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της InnoEnergy, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Deloitte.
Η έκθεση με τίτλο Clean Air Challenge, της οποίας η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, εξετάζει σε βάθος το ζήτημα της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ήπειρο, παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις για τις μεταφορές και τη θέρμανση που μπορούν να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες από τη ρύπανση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην υγεία.
Της έκθεσης είχαν προηγηθεί ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το νέφος μπορεί να ευθύνεται για έναν στους 10 πρόωρους θανάτους στον κόσμο και θα κοστίσει στην Ε.Ε. το ποσό των 475 δισ. ευρώ μεταξύ 2018 και 2025. Αυτό αντιπροσωπεύει το 2,9% του μέσου ετήσιου ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, δήλωσε σχετικά πως το νέφος είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας του αιώνα, υπεύθυνο για έναν στους 10 πρόωρους θανάτους στον κόσμο - και για πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. «Η έκθεση Clean Air Challenge προσφέρει πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των πολιτών μας και που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς καθυστέρηση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της InnoEnergy, Ντιέγκο Παβία, ανέφερε πως «είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι στην εποχή μας, το νέφος αποτελεί ακόμα κίνδυνο για την υγεία των κοινοτήτων μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τεράστιο οικονομικό κόστος, δεν υπάρχει κανένας λόγος, με τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σε εμάς, να μην μπορούν οι πολίτες να αναπνέουν καθαρό αέρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στην InnoEnergy, μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από πρώτο χέρι και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Όχι μόνο διεξάγουμε περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα το ζήτημα και να εντοπίσουμε πρακτικές λύσεις, αλλά αναζητούμε κι ενεργά ευκαιρίες να προσφέρουμε επενδύσεις και ευρύτερη υποστήριξη σε φιλόδοξες επιχειρήσεις με πάθος και σχέδιο για να σταματήσουν το νέφος».
Η επικεφαλής σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Deloitte Κεντρικής Ευρώπης, Ιρένε Πιτσόλα, σημείωσε από την πλευρά της πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κακή ποιότητα του αέρα επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν τεράστιες περιφερειακές διακυμάνσεις στις αιτίες και τις συνέπειες του νέφους, με το μεγαλύτερο μέρος του νέφους στη δυτική Ευρώπη να προέρχεται από τις μεταφορές, ενώ στην ανατολική Ευρώπη η θέρμανση παράγει το μεγαλύτερο κομμάτι της ρύπανσης. Όμως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οπουδήποτε και αν κοιτάξετε, οι νέοι είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται περισσότερο. Με μια αύξηση 100 μονάδων στα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) προκαλείται μείωση του μέσου όρου ζωής κατά 2.3 έτη, κατά μέσο όρο, στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την InnoEnergy για να αναζητήσουμε λύσεις σε ένα θέμα τόσο βαθιάς σημασίας».