Απόψεις
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 12:00

Mυστήρια της Ανατολής, επενδυτές της Δύσης

Τι απέγινε ο Τζαμάλ Κασόγκι; Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνισή του. Η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν στις 2 Οκτωβρίου, εισερχόμενος στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Τι απέγινε ο Τζαμάλ Κασόγκι; Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνισή του. Η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν στις 2 Οκτωβρίου, εισερχόμενος στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο 59χρονος Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εντός του κτηρίου, με την τουρκική εφημερίδα «Sabah» να υποστηρίζει όχι μόνο ότι είναι νεκρός, αλλά και ότι έχει καταγράψει τη δολοφονία του με τη βοήθεια του smartwatch που φορούσε.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσιγκτον απειλεί με «βαριά τιμωρία» το Ριάντ εάν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν να διεξαχθεί «αξιόπιστη έρευνα» και να εξιχνιασθεί η μυστηριώδης εξαφάνιση. Το βασίλειο προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις. Η Αμερική γνωρίζει τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης. Γνωρίζει ότι η τιμωρία του Ριάντ σημαίνει «μαχαίρωμα της ίδιας της αμερικανικής οικονομίας μέχρι θανάτου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι» γράφει σε editorial το δίκτυο Al-Arabiya.  

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε στην «Washington Post». Πρώην κυβερνητικός σύμβουλος, εγκατέλειψε τη Σαουδική Αραβία αφότου άσκησε ανοικτά κριτική στις πολιτικές του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα.

Οι ανησυχίες για επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον-Ριάντ οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, χάνοντας μέσα σε μία συνεδρίαση κεφαλαιοποίηση 33 δισ. δολαρίων. Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ -CNBC, CNN, New York Times και Financial Times- μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και στελέχη τεχνολογικών επιχειρήσεων, όπως ο Ντάρα Χοσροβσάχι της Uber Technologies, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τη διάσκεψη «Πρωτοβουλία για Μελλοντικές Επενδύσεις». Η διάσκεψη, που αποκαλείται και «Νταβός της Ερήμου», προσελκύει εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικής ελίτ, όπως στελέχη της Wall Street, εκπροσώπους των media, εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Την ώρα που γράφεται αίσιος επίλογος στη διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας με αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και επιστροφή του στην πατρίδα, ανοίγει η υπόθεση Κασόγκι και μαζί με αυτήν ένα νέο «μέτωπο», αυτήν τη φορά μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο γεγονότα ή πρόκειται απλώς για αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας και περίεργα παιχνίδια της μοίρας; Κάποιες απαντήσεις ίσως να δοθούν με την εξιχνίαση της υπόθεσης, που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα. Έως τότε, το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων προοιωνίζεται έντονες αναταράξεις για το Χρηματιστήριο του Ριάντ.