Συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δημοσιεύει η Le Figaro υπό τον τίτλο: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι να τη θεωρήσουμε δεδομένη».
Συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δημοσιεύει η Le Figaro υπό τον τίτλο: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι να τη θεωρήσουμε δεδομένη».
«Εξακολουθούμε να είμαστε μια σχετικά σταθερή χώρα, σε σύγκριση με άλλες. Αλλά παντού στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, το μοντέλο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκεται υπό πίεση. Το ίδιο και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν μάλλον δύο λόγοι. Ο Ομπάμα το είχε αναφέρει στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι να τη θεωρήσουμε δεδομένη» λέει ο Σόιμπλε.
Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θυμίζει τα λόγια του Γκαίτε: «Αυτό που κληρονόμησες από τους προγόνους σου, απόκτησέ το για να το κατέχεις» και σημειώνει τα «εβδομήντα χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη, σταθερότητας και ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε έναν κάποιο βαθμό αυτοπεποίθησης».
Σχολιάζοντας τον ευρωσκεπτικισμό αλλά και την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, αναφέρει: «Στα ανθρώπινα συστήματα, τα πάντα έχουν ένα χρόνο. Σε κάποιο σημείο εμφανίζεται κόπωση. Αλλά οι κρίσεις είναι πάντα μια πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σταθεροί»
Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία, ο κ. Σόιμπλε αποφεύγει τις προβλέψεις, αλλά δηλώνει ότι συμφωνεί με τη θέση της καγκελαρίου που είπε ότι δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του Σρέντερ, ο οποίος «παραιτήθηκε από την προεδρία του SPD σε μια εποχή που αντιμετώπιζε δυσκολίες με το κόμμα του».
Επισημαίνει παράλληλα ότι Mέρκελ είναι άνθρωπος που διατηρεί πολλές επιλογές ανοιχτές και αποφασίζει μόνο την τελευταία στιγμή. Ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της θητείας της, ο επικεφαλής της Μπούντεσταγκ υπενθυμίζει αδυναμίες της δημοκρατίας της Βαϊμάρης από τις οποίες η Γερμανία έχει διδαχθεί για το μεταπολεμικό Σύνταγμά της: «άπαξ και εκλεγεί ένας καγκελάριος δεν μπορεί να αντικατασταθεί παρά από την εκλογή ενός άλλου καγκελαρίου […] Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για την εξέλιξη αυτής της νομοθεσίας. Όμως, ό,τι κι αν συμβεί, οι θεσμοί μας είναι ισχυροί», υποστηρίζει.
Σχετικά με το AfD, σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Μετά τον Χίτλερ, πιστεύαμε πως δεν θα υπήρχε νέα δεξιά στη Γερμανία. Αυτό συμβαίνει σήμερα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε τη Γαλλία. Αλλά δεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ