Κοινωνία
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 18:54

Αντιδράσεις πανεπιστημιακών για το στέκι «Ρουβίκωνα» στο ΕΚΠΑ

«Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» αναφέρει, μέσω των social media, ο «Ρουβίκωνας» για το «στέκι» που άνοιξε την Τετάρτη μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

«Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» αναφέρει, μέσω των social media, ο «Ρουβίκωνας» για το «στέκι» που άνοιξε την Τετάρτη μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Σε σημερινή ανάρτησή τους, μέλη του φωτογραφίζονται μέσα στο κτήριο και δηλώνουν πως «αποφάσισαν να περιφρουρήσουν την παρουσία τους», παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, όπως αυτή της Ελένης Καραμαλέγκου, κοσμήτωρος της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο «Ρουβίκωνας» σημειώνει ότι «χθες, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη χαρά ανοίξαμε για πρώτη φόρα το καινούριο μας στέκι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Εδώ και χρόνια, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο-στέκι.

Οι αντιδράσεις τόσο της κοσμήτορος, κ. Καραμαλέγκου, όσο και των μίντια, μας διασκέδασαν ιδιαιτέρως.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας και σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, να το περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας και να δηλώσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ήρθαμε εδώ για να μείνουμε».

Ο «Ρουβίκωνας» αναφέρει ότι οργανώνει συναντήσεις γνωριμίας για φοιτητές και λοιπούς ενδιαφερόμενους, στην αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Για αυθαίρετη κίνηση για την οποία δεν δόθηκε καμία άδεια έκανε λόγο η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Μαρίζα Φουντοπούλου.

Σε δηλώσεις της στον Real Fm, ξεκαθάρισε πως «σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε άδεια να γίνει αυτό. Υπάρχουν ομάδες οι οποίες αυθαιρετούν και λειτουργούν ελεύθερα. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με έναν τρόπο που έχει παρανοηθεί σε ό,τι έχει να κάνει με το άσυλο, με αποτέλεσμα ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να μπαίνει μέσα και να ανοίγει ένα γραφείο».

Η κ. Φουντοπούλου δήλωσε πως σέβεται την «αναγνωρισιμότητα και ταυτότητα» του «Ρουβίκωνα», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε ομάδα έχει αναγνωριστεί και έχει καταστατικό λειτουργίας θα πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να βρίσκει χώρους στέγασης.

Η ίδια σημείωσε ότι ο «ισχύων νόμος για τα πανεπιστήμια δε δίνει περιθώριο αντίδρασης σε καμία πρυτανική αρχή». Όπως είπε, «ο νόμος για τα πανεπιστήμια αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει μία πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή, δε μπορεί κανείς να κάνει κάτι, διότι στο πλαίσιο του ασύλου δίνει την ελευθερία έκφρασης και διατύπωσης απόψεων.

Επομένως, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτή τη στιγμή εκφράζουν ιδεολογικές απόψεις. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα και κανένα εργαλείο αντίδρασης σε οποιαδήποτε πρυτανική αρχή.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα πανεπιστημιακά κτίρια. Ανά διαστήματα συναντάμε ομάδες οι οποίες μπαίνουν, στεγάζονται, μένουν, διανυκτερεύουν και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους» τόνισε η κ. Φουντοπούλου.

Ήδη από χθες, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η Ελένη Καραμαλέγκου, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, δήλωσε πως η πρόθεση της σχολής είναι να μην επιτρέψει στον «Ρουβίκωνα» να στήσει στέκι μέσα στη Σχολή.