«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «εναλλακτικό σχέδιο» το όποιο, όπως είπε, θα υλοποιεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ.
Όπως τόνιζαν οι πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Ν.Δ.: Πολιτική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης» στο Σκοπιανό.
«Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα» πρόσθεσε ο τομεάρχης της Ν.Δ.
Κάλεσε τέλος τον κ. Καμμένο «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, να πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα, αποσύροντας άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».
Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε και ο τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους και παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real Fm.
«Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν. Μια ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση κατακερματισμένη στα μικροπολιτικά συμφέροντα του κάθε υπουργού της. Άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος ο οποίος πάει και κάνει πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υπουργός της ίδιας κυβέρνησης. Και στη μέση το Μεγάρο Μαξίμου που προσπαθεί να ισορροπήσει και να μαζέψει τα σπασμένα» σχολίασε και διερωτήθηκε: «Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο τηλεγράφημά του προς το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τι θα φέρει ως ενημέρωση; Ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απεμπολεί την κυβερνητική θέση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταθέσει μιαν άλλη δική του πρόταση, για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συμμαχίας στα Βαλκάνια;».
naftemporiki.gr