Υγεία
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 08:29

Το 60% των ατόμων άνω των 55 ετών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση οστικής πυκνότητας

Έρευνα πραγματοποιήθηκε για τη σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και η οποία παρουσιάστηκε χθες από το Σύλλογο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα έδειξε ότι στην Αττική το 60% δεν  έχει κάνει ποτέ εξέταση οστικής πυκνότητας,  το 46% όσων έχουν ηλικία άνω των 55% δεν έχει κάνει ποτέ  μέτρηση οστικής πυκνότητας,  το 26%  παρουσιάζει αστάθεια κατά τη βάδιση ενώ το 66% δεν ασκείται ποτέ.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Έρευνα πραγματοποιήθηκε για τη σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και η οποία παρουσιάστηκε χθες από το Σύλλογο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα έδειξε ότι στην Αττική το 60% δεν  έχει κάνει ποτέ εξέταση οστικής πυκνότητας,  το 46% όσων έχουν ηλικία άνω των 55% δεν έχει κάνει ποτέ  μέτρηση οστικής πυκνότητας,  το 26%  παρουσιάζει αστάθεια κατά τη βάδιση ενώ το 66% δεν ασκείται ποτέ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα για τη σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς συμπεριέλαβε 11.268 άτομα και σύμφωνα με αυτή, το 23%  των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση, το 53% των πασχόντων από  οστεοπόρωση ή οστεοπενία δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου. 

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα»

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι και φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.

Η καμπάνια  σύμφωνα με την κα Αθανασία Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα,  αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, [EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιριών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στην φροντίδα και τη θεραπεία.

Οι ρευματικές παθήσεις το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με το ρευματολόγο, αναπλ. γεν. γραμματέα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας κο Βασίλειο Χατζηλουλούδη τα στιχεία της πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της σωστής πληροφόρησης και της έγκαιρης διάγνωσης των ρευματικών παθήσεων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (δηλαδή στα άτομα 19-65 ετών) διότι είναι το συχνότερο αίτιο χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας, απουσίας από την εργασία και ιατρικών επισκέψεων.

Το μέγεθος του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων καθορίζεται από την συχνότητα στον γενικό πληθυσμό και τις επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, στο κοινωνικό σύνολο, στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία.

Τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα

Η έναρξη της θεραπείας, 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες  στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.  Δυστυχώς, όμως, οι ρευματικές παθήσεις διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν – μειώνοντας την ποιότητα ζωής και  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

«ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Μία ακόμα σημαντική τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων είναι μέχρι και σήμερα,  η περιστασιακή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού και των ασθενών για τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ασθενών και τη σχέση του πολίτη με τον ιατρό και το σύστημα υγείας, όπως τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζει   τη δράση «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι  στην έρευνα που έγινε μεταξύ των ατόμων που  παρακολούθησαν το «ΣΧΟΛΕΙΟ» στην ερώτηση «Τι γνωρίζετε για τις τρείς βαθμίδες φροντίδας υγείας», το 40%  απήντησε ότι έχει ελάχιστη γνώση το 29% «λίγη γνώση»  και μόνο το 2%  ότι γνωρίζει πολύ καλά  για τις βαθμίδες φροντίδας υγείας ενώ  ποσοστό 8%  απάντησε πως δεν έχει καμία γνώση.

Ενώ, σε άλλη ερώτηση  σχετικά με το κατά πόσο αυτά που περιγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχουν σχέση με την μέχρι τώρα εμπειρία τους με το γιατρό ή τις εργαστηριακές και απεικονιστικές  εξετάσεις, 8 στους 10 απήντησαν ότι δεν έχει καμία σχέση με την εμπειρία που έχουν οι ίδιοι βιώσει με τον γιατρό και τις εξετάσεις που έχουν υποβληθεί.