Ένας υπόγειος πόλεμος που ξεκινά από τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και τις συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και φτάνει ως τη στρατηγική συμμαχιών που θα ακολουθηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Κίνημα Αλλαγής.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ένας υπόγειος πόλεμος που ξεκινά από τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και τις συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και φτάνει ως τη στρατηγική συμμαχιών που θα ακολουθηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Κίνημα Αλλαγής.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με τη δημοσιοποίηση της αντίδρασης της πλευράς των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» στην εντύπωση που – κατά τη γνώμη τους – δίνει το Κίνημα Αλλαγής ότι είναι έτοιμο να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις επόμενες εκλογές. Η «Ν» συνομίλησε με τον Δημήτρη Ρέππα που εμφανίζεται να σήκωσε τους τόνους σε πρόσφατη συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και στην ίδια γραμμή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας κινήθηκαν και άλλα στελέχη με αναφορά στον Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι είναι λάθος το ΠΑΣΟΚ να δίνει - και μάλιστα πριν τις εκλογές - την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. στην επόμενη κυβέρνηση, διότι μία τέτοια γραμμή αφενός στέλνει ψηφοφόρους κατευθείαν στη Ν.Δ., αφετέρου αποτρέπει αντιδεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής. «Άλλο που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε ξανά μαζί με τη Ν.Δ.» υποστηρίζει ο κ Ρέππας και ξεκαθαρίζει πως άποψή του είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής αν δεν θέλει να καταγραφεί ως συμπληρωματική δύναμη, οφείλει να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν έχει την πρόθεση να μετέχει στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση. «Η ευθύνη της διακυβέρνησης δεν είναι δική μας. Είναι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.. Αν ο λαός μας χρίσει πρώτους ή δεύτερους τότε το βλέπουμε. Γιατί επειγόμαστε;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα η άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πιο κοντά ή συζητά με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει ότι η στρατηγική των ίσων αποστάσεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει, στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές,
Η πίεση ωστόσο που ασκούν και θα ασκήσουν το επόμενο διάστημα οι μυλόπετρες της ακραίας πόλωσης του νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ., είναι δεδομένη. Το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση οδεύοντας προς τις επόμενες εκλογές, ενώ κρίσιμος σταθμός θεωρείται η συγκρότηση ψηφοδελτίων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής, η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί την τακτική του να ανακοινώνει δημοσίως τους υποψηφίους που θα στηρίξει αυτόνομα στις περιφερειακές εκλογές. Το έχει ήδη κάνει με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην περιφέρεια Κρήτης, με τον Απόστολο Κατσιφάρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον Νίκο Τσιλιμίγκα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αναμένεται να κάνει το ίδιο με τον Γιάννη Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής κ.ο.κ. Ποιο είναι τα μήνυμα που εκπέμπεται προς την τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινή γνώμη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται για να στηρίξει υποψηφίους που ήδη έχει ανακοινώσει το Κίνημα Αλλαγής, επειδή θέλει να αποφύγει να κατεβάσει δικούς του υποψηφίους για την αποφυγή αρνητικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων; «Πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει ότι στηρίζει υποψηφιότητες όπως του κ. Αρναουτάκη, του κ. Κατσιφάρα, του κ. Τσιλιμίγκα ή και άλλων. Είναι στήριξη και όχι πολιτική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων. Αν όμως κερδίσουν, ο χάρτης το βράδυ στην τηλεόραση θα είναι πράσινος και όχι πράσινος – ροζ» λένε χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Επιβεβαιώνουν μάλιστα πληροφορίες που λένε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν περιπτώσεις σε περιφέρειες ή δήμους που και η Ν.Δ. θα στηρίξει υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ. «Αυτό όμως δεν θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ των κομμάτων» σημειώνουν.
Καραμπόλες
Η συγκρότηση ψηφοδελτίων και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι θα γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κ. Γεννηματά συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους δύο ευρωβουλευτές Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλη, ζητώντας τους να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, ήδη έχουν ακουστεί ως υποψήφιοι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Παπανδρέου. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι βέβαιοι ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει λάβει οριστικά την απόφασή του να είναι πάλι υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αν είναι θα στηριχτεί, αλλά αν δεν είναι, πληροφορίες θέλουν τη Φώφη Γεννηματά να θέλει για το δήμο της Θεσσαλονίκης, την υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή.
Αντιστοίχως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να διαχειριστεί πολλές δύσκολες περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος με το επιχείρημα ότι η ΔΗΜΑΡ στήριξε πρώτη ως κόμμα εκτός ΠΑΣΟΚ το εγχείρημα του νέου πόλου της κεντροαριστεράς, φέρεται να ζητά διασφάλιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τον ίδιο και το κόμμα του, δηλαδή μία εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν μία καλή θέση με σταυρό για τον κ. Θεοχαρόπουλο, το θέμα ωστόσο – για τον βουλευτή και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που έχει δηλώσει ανοικτά ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή – είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, όπως φυσικά και τα περισσότερα ψηφοδέλτια.