Πολιτική
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 09:45

Η OLAF ερευνά τα 52 εκατ. προς το υπουργείο Άμυνας

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) έχει μπει μια δωρεά 52 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από την έντυπη έκδοση

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) έχει μπει μια δωρεά 52 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει η ασχολούμενη με κοινοτικά θέματα ιστοσελίδα Νew Europe, πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι η υπόθεση που αφορά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι η μόνο γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF, μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα. Η εν λόγω χορηγία, 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει -όπως αναφέρεται- στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο. Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή μάλιστα επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες -στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017- για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.

«Η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο, για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών» ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα New Europe. 

Όπως επισημαίνεται, «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητος».

Αυστηρή κριτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού στην Ελλάδα, τόσο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όσο και με την αργή και προβληματική διαδικασία παροχής ασύλου, παρά την οικονομική στήριξη και τη βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει λάβει η χώρα μας, άσκησε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.

Σε συνέντευξή του στην «Griechenland Zeitung» -γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα- ο Γερμανός πρεσβευτής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει, «τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στα περισσότερα hot spots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή».