Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 14:56

Στη Βουλή το αρχείο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC

Στη Βουλή θα παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι αντίγραφο του αρχείου της ελληνική υπηρεσίας του BBC. To αρχείο που αποτελείται από περίπου 2.000 CD-Rom και διαθέτει εύχρηστο ευρετήριο, θα διαχειρίζεται η Βιβλιοθήκη της Βουλής, όπου θα μπορούν να το συμβουλεύονται οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές.

Η συμφωνία παράδοσης στη Βουλή των Ελλήνων του αντιγράφου του αρχείου της ελληνικής υπηρεσίας του BBC πρόκειται να ανακοινωθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη 1.00΄ μ.μ., σε τελετή που θα γίνει στο χώρο του Περιστυλίου της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα ακουστεί η τελευταία, ιδιαίτερα συγκινητική εκπομπή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC (31 Δεκεμβρίου 2005), όπου ανακεφαλαιώνεται η 66χρονη παρουσία της στα ερτζιανά, από την πρώτη εκπομπή στις 24 Σεπτεμβρίου 1939. Θα προβληθεί, επίσης, 15λεπτη ταινία (παραγωγή του Καναλιού της Βουλής) που περιέχει σημαντικά αποσπάσματα από την ιστορία του σταθμού και στην οποία τονίζεται ο ρόλος του τόσο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Δικτατορίας όσο και κατά τη μεταγενέστερη περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείο περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πλούσιο και ποικίλο υλικό και αποτελεί πηγή άντλησης ιστορικών πληροφοριών: στοιχεία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεντεύξεις καταξιωμένων Ελλήνων και άλλων προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, ειδήσεις από όλα τα σημεία της υδρογείου σε καίρια και φλέγοντα θέματα, ενημερωτικές σειρές και προγράμματα μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως εκπομπές για τον απόδημο Ελληνισμό, αναλύσεις διεθνών πολιτικών θεμάτων, πολιτιστικά, αθλητικά, επιστημονικά κ.α..