Μπορούν και οι γυναίκες να κάνουν τομές και να οδηγήσουν τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά... Γυναίκες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον μοναδικό σκοπό της προώθησης της επιστήμης και της βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής. Και το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ριζωμένη νοοτροπία κατάκτησης των κορυφαίων ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών πόστων από άνδρες, κάτι που καταδεικνύεται και από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που παρατηρείται σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Μπορούν και οι γυναίκες να κάνουν τομές και να οδηγήσουν τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά... Γυναίκες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον μοναδικό σκοπό της προώθησης της επιστήμης και της βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής. Και το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ριζωμένη νοοτροπία κατάκτησης των κορυφαίων ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών πόστων από άνδρες, κάτι που καταδεικνύεται και από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που παρατηρείται σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Κόντρα στην αντίληψη αυτή, η μεγάλη επιτυχία της Καναδής Ντόνα Στρίκλαντ, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, η οποία μοιράστηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής μαζί με δύο άλλους επιστήμονες, τον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και τον Αμερικανό Αρθουρ Ασκιν, για τις έρευνές τους στον τομέα των laser που επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων με χρήση στη βιομηχανία και στην ιατρική. Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Άρθουρ Ασκιν και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Ζεράρ Μουρού και στην Ντόνα Στρίκλαντ.
H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της) άνοιξαν τον δρόμο -με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985- για τη δημιουργία των βραχύτερων, υψηλής ενέργειας, παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει. Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών (μυωπία και καταρράκτη) βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.
Η Ντόνα Στρίκλαντ γίνεται η τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής, καθώς στην ιστορία των βραβείων από το 1901 έως το 2018 είχαν βραβευθεί με το συγκεκριμένο Νόμπελ μόνο η Μαρί Κιουρί το 1903, μαζί με τον σύζυγό της Πιερ, και η γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ Μάγερ το 1963. Στην πολύχρονη ιστορία των βραβείων, οι γυναίκες έχουν πάρει μόνο το 3% των τριών επιστημονικών βραβείων. Από τους συνολικά 605 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ μεταξύ 1901-2017, μόνο οι 18 ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα επίσης με δημοσκόπηση που διενήργησε το βρετανικό δίκτυο BBC, η βραβευθείσα με Νόμπελ επιστήμονας Μαρία Κιουρί υπήρξε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία και φυσικά για τον ρόλο της στη θεραπεία του καρκίνου. Οι αναγνώστες του BBC History κατέταξαν τη Μαρία Κιουρί στην κορυφή του καταλόγου των 100 γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, ψηφίζοντάς την βάσει κριτηρίων, όπως ότι υπήρξε η πρώτη επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, αλλά και για την έρευνά της για τη ραδιενέργεια.
Η επιστήμη δεν έχει φύλο, ούτε και η συνεισφορά στην επιστημονική έρευνα, στην πρόοδο και στον πολιτισμό. Απλώς, είναι καλό η κοινωνία όσο εξελίσσεται να σπάει τις όποιες διακρίσεις και να αναδεικνύει τους καλύτερους σε όλα τα επίπεδα.