Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο έργο «Η Κουζίνα» του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, στο θέατρο Αποθήκη [Σαρρή 40, Ψυρρή].
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο έργο «Η Κουζίνα» του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, στο θέατρο Αποθήκη [Σαρρή 40, Ψυρρή].
Ο θίασος αποτελείται αποκλειστικά από έντεκα πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της παράστασης και το θέατρο Αποθήκη.
Ο Arnold Wesker (1932-2016) συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς Άγγλους συγγραφείς. Πολυγραφότατος, με περισσότερα από 50 έργα στο ενεργητικό του, ξεχώρισε με την επιλογή ηρώων από την εργατική τάξη στα έργα του. Ο ίδιος έλεγε: «Αυτό που θέλω είναι ο κόσμος να δει μία όψη της ζωής που δεν την ξέρει και θέλω να τους μεταδώσω λίγο από τον ενθουσιασμό που νιώθω γι’ αυτή την όψη της ζωής».
Το συγκεκριμένο έργο του είναι άγρια ωμό, διαθέτει αρκετές δόσεις χιούμορ και καταπιάνεται με θέματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ όπως η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, η καταπίεση, ο κοινωνικός ρατσισμός, οι μετανάστες αλλά και η αγάπη και τα όνειρα που τείνουν να εκλείψουν από τη ζωή μας.
«Η Κουζίνα» έχει ανέβει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η δράση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου, με παραβολική διάσταση. «Δουλεύουμε όλη μας τη ζωή εδώ μέσα. Μια μέρα εσύ θα φύγεις. Κι εγώ θα φύγω. Η κουζίνα, όμως, θα είναι πάντα εδώ».
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργο Νανούρη.
Λίγα λόγια σας για την παράσταση;
«“Η Κουζίνα” μιλά για την καθημερινότητα των εργαζόμενων ενός εστιατορίου –σεφ, απλοί μάγειροι, σερβιτόρες- όπου κατά τη διάρκεια μιας τυπικής και εξουθενωτικής μέρας οι τριβές τους, οι μικροπαρεξηγήσεις τους, η κούραση, η ένταση, οι υπόγειοι ανταγωνισμοί τους αλλά και ένας έρωτας, αναδεικνύονται ως μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας».
Τι σας προσέλκυσε στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου;
«Η συνθήκη της κουζίνας, τα πολλά πρόσωπα, οι μικρές ιστορίες των διαφορετικών ανθρώπων που πρέπει να συνυπάρξουν στο ίδιο μέρος αλλά και ο χορογραφικός τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν τα πάντα εκεί μέσα και αποτελεί την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία τελικά βασίστηκα για να φτιάξω όλη την παράσταση».
Τι σηματοδοτεί η κουζίνα του εστιατορίου, όπου εκτυλίσσονται όλα;
«Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο κομμάτια απ’ τις ζωές όλων μας. Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε εργασιακός χώρος στον οποίο υπάρχει ιεραρχία, αγωνία, καταπίεση, άγχος να βγει γρήγορα η δουλειά. Ο συγγραφέας επιλέγει την κουζίνα ενός εστιατορίου μιας και ο ίδιος αλλά και η μητέρα του είχαν δουλέψει σε αυτές».
Υπάρχει κάποια σκέψη πίσω από την επιλογή οι ρόλοι να ερμηνεύονται αποκλειστικά από πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς;
«Ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε έργο συνόλου και, επίσης, είχα την επιθυμία να δουλέψω με καινούριους ανθρώπους. Η δομή της παράστασης ήταν πολύ απαιτητική και έψαχνα ηθοποιούς με πολλή ενέργεια, κέφι, με πολλές ικανότητες και διατεθημένους να δουλέψουν πολύ καιρό. Επίσης, υπάρχουν πολλοί, καλοί ηθοποιοί εκεί έξω που ψάχνουν χώρο. Κάποιος πρέπει να τους τον δώσει. Και τα Αθηναϊκά Θέατρα, όταν τους είπα πως θέλω να το κάνω αποκλειστικά με καινούριους ηθοποιούς, το δέχτηκαν και με εμπιστεύτηκαν. Έψαχνα πολύ καιρό να φτιάξω την ομάδα που ήθελα για την “Κουζίνα”. Δουλέψαμε όλο το καλοκαίρι κλεισμένοι στο θεάτρο με αυτή την τρομερή εντεκάδα. Είναι όλοι τους υπέροχοι, είμαι πολύ χαρούμενος».
Μια φράση ενός ρόλου που αγαπάτε;
«Δεν με νοιάζει η δουλειά, δεν με νοιάζει τίποτα, μόνο εσύ με νοιάζεις πάμε να φύγουμε από εδώ μέσα».
Μελλοντικά σχέδια;
«Όλη η ενέργεια και η σκέψη μου είναι τώρα στην “Κουζίνα”. Tα υπόλοιπα θα ανακοινωθούν αργότερα».
Κάποιες σκέψεις σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Φαντάζομαι είναι οι ίδιες που κάνουν όλοι. Δεν πιστεύω ότι μας αξίζουν όσα ζούμε.Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει ο καθένας μας να βρει τρόπο να τα αντέχει».
Μια ευχή σας;
«Να πάνε όλα καλά, για όλους μας».
Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση - Προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Παίζουν: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης. Κοστούμια : Λάζαρος Τζοβάρας. Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης.
Ρυθμοί, Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος. Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Πανταζάρας. Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα.
Διάρκεια: 95΄χωρίς διάλειμμα, Ημέρες - ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 20:00. Εισιτήρια: www.ticket365.gr, Θέατρο Αποθήκη: Σαρρή 40, Ψυρρή, Τηλέφωνο: 210.3253153 & 211.1000.365