Κοινωνία
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 13:44

Ξεκίνησε ο δ΄ κύκλος του προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START»

Mε μία εκδήλωση με τον τίτλο «CONNECT!» στις 27 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START - Create Cultural Change» για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές από την Ελλάδα.

Mε μία εκδήλωση με τον τίτλο «CONNECT!» στις 27 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START - Create Cultural Change» για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές από την Ελλάδα.

Τριάντα νέοι υπότροφοι από την Ελλάδα ξεκινούν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στη Γερμανία, ενώ πέντε σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος έλαβαν τα βραβεία «Scaling Awards» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Βραβεία σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν

Τα βραβεία «Scaling Awards», ποσού 10.000, απονεμήθηκαν συγκεκριμένα σε πέντε πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεχώρισαν για την καινοτομία, τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητά τους, δίδοντας στους Έλληνες πολιτιστικούς διαχειριστές την ευκαιρία να συνεχίσουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας τους στην Ελλάδα και να την αναπτύξουν περαιτέρω.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί τα εν λόγω βραβεία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει στους διακριθέντες υποτρόφους μια θέση (χώρο εργασίας) στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo στην Αθήνα, καθώς και πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που παρέχει.

Αναλυτικότερα, βραβεύτηκαν οι:

  • Ηλίας Αδάμ για την πρωτοβουλία «Smallville: The Rural Artivists», ένα συμμετοχικό θεατρικό έργο για μικρές πόλεις στην Πελοπόννησο.
  • Όλγα Δασκαλή για την πρωτοβουλία «Rootes are Routes», η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση των παραδοσιακών χειροτεχνιών του Μεσολογγίου με νέους ανθρώπους.
  • Σωτήρης Καραγιώτας για την πρωτοβουλία «2BD (2 Basic Directions)», η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης για νέους και γυναίκες με εθνοτικό υπόβαθρο στο πρώτο κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στην Καρδίτσα.
  • Αλέξανδρος Μιχαήλ για την πρωτοβουλία «To Whom it May Concern», ένα φόρουμ καλλιτεχνικής έκφρασης και ταυτόχρονα μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV.
  • Αγγελική Μητροπούλου για την πρωτοβουλία «The KYMA Project – Be part of the wave!», μια πλατφόρμα για χορό χωρίς αποκλεισμούς στην Αθήνα, καθώς και για τη δημιουργία χώρων και αιθουσών πρόβας για χορό χωρίς εμπόδια.

Σημειώνεται πως το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περιλαμβάνει τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν στους υποτρόφους του START να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εδραιώσουν τις πρωτοβουλίες τους σε μόνιμη βάση.