Για «τελείως ανακριβείς και αβάσιμες φήμες» ότι δήθεν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διέθεταν τα κατάλληλα συστήματα πυρασφάλειας κάνει λόγο «προς αποκατάσταση της αλήθειας» η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου στους χώρους του, στο Ηράκλειο.
Για «τελείως ανακριβείς και αβάσιμες φήμες» ότι δήθεν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διέθεταν τα κατάλληλα συστήματα πυρασφάλειας κάνει λόγο «προς αποκατάσταση της αλήθειας» η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου στους χώρους του, στο Ηράκλειο.
Όπως αναφέρει, «οι φοιτητικές εστίες στην Κνωσό διέθεταν πολλαπλά και ποικίλα μέσα ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας και συγκεκριμένα:
Επιπλέον, η πρυτανεία του Ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης «είχαν καταστρωμένο σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, είχαν οργανωμένη φύλαξη και τηρούσαν κανονισμό λειτουργίας. Σε αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, στις 30 Απριλίου 2018 απεστάλη από το Πανεπιστήμιο πρόσκληση με σκοπό την παροχή της αναγκαίας συνδρομής του αναφορικά με τυχόν πηγές κινδύνου ή άλλες βελτιώσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Ακολουθήθηκαν δε κατά γράμμα όσες υποδείξεις έγιναν».
Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης σημειώνει ότι η ανεύρεση της αιτίας της πυρκαγιάς αποτελεί έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, που την κατέστειλε. «Είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε φημολογία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επέδειξε σεβασμό προς το Σώμα και δεν έσπευσε να προβεί σε ανακοινώσεις και συμπεράσματα».
Παράλληλα, δηλώνει ότι:
- Διασταύρωσαν τα στοιχεία όλων των ενοίκων φοιτητών ώστε να επιβεβαιωθεί άμεσα ότι όλοι ήταν σώοι.
- Μετέφεραν με μίσθωση λεωφορείων τους φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη (Βούτες).
- Διέθεσαν και εξόπλισαν, σε συνεργασία με φορείς, το κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου ως άμεση και βραχυχρόνια λύση για την παραμονή των φοιτητών.
- Παρείχαν σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης.
- Προέβησαν στις αναγκαίες συνεννοήσεις για τη φιλοξενία των φοιτητών σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα του Ηρακλείου, όπου και μεταφέρθηκαν όσοι φοιτητές το επιθυμούσαν.
Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ευχαριστεί και επιθυμεί να αναδείξει την «ψύχραιμη, αποτελεσματική και επαγγελματική στάση» της Μαρίας Μασουράκη, φύλακα πρωινής βάρδιας της 23ης Σεπτεμβρίου, καθώς και να σημειώσει το γεγονός ότι εκτός από τις πρυτανικές Αρχές, προϊστάμενοι των διευθύνσεων και τμημάτων του, τεχνικοί του Πανεπιστημίου, οι υπεύθυνοι της φοιτητικής μέριμνας και τα μέλη του μηχανισμού όλων των επιπέδων, ο κοσμήτωρ της ΣΘΕΤΕ, καθηγητές του και το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς λεπτά μόλις μετά την έναρξή της, συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων κάθε είδους μαζί με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνει πως θα συνεχίσει να εργάζεται με πλήρη αφοσίωση για την πλήρη αποκατάσταση των φοιτητών του και των εγκαταστάσεων.