Πολιτική
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 16:49

ΥΠΕΞ: Δεν υπήρχε προετοιμασία για τη Χάγη - Ανησυχία για την ένταση στην Τουρκία

Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και συνέπεια, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ...».

Οσο για το «Ελσίνκι» η κα Μπακογιάννη είπε ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά «ενισχύθηκε και βελτιώθηκε».

Σχετικά με τη συζήτηση αν θα ήμασταν έτοιμοι για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Δεκέμβριο του 2004, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως «Δεν υπήρχε προετοιμασία συνυποσχετικού, δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού».

Το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε για το Ελσίνκι, αλλά δεν το αξιοποίησε όπως θα έπρεπε, ενώ η ΝΔ «δυστυχώς το εγκατέλειψε», σχολίασε ο κ. Κωνσταντόπουλος, που θεώρησε λάθος το δόγμα Μολυβιάτη -όπως το αποκάλεσε- για «αισιόδοξη αναμονή και αυτόματη βελτίωση των πραγμάτων» στο Κυπριακό .

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε επίσης ότι δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα το θέμα, κατέκρινε εκείνους τους «τηλεαστέρες που κανιβαλλίζουν τα πάντα στο όνομα της εμπορικής τηλεθέασης» και πρότεινε να υπάρξει «αξιολόγηση, συμπερασματοποίηση, επανεκτίμηση και ένα σύστημα ενεργούς προληπτικής διπλωματίας γιατί τα πράγματα δεν παραμένουν ακίνητα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/02/1198663.htm .

Ανταπαντώντας, η κα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι ασκείται προληπτική διπλωματία «και αυτός είναι ο λόγος των συνεχών επαφών που έχουμε με τον Τούρκο ομόλογο μου».

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη, είχε νωρίτερα σήμερα η κα Μπακογιάννη, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παναγιώτης Χηνοφώτης.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί να συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και για την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/02/1198716.htm .