Πολιτιστικά
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 17:11

Δεύτερη έκθεση κειμηλίων εκτός του Αθω

Το κτήριο της Αγιορείτικης Εστίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση «Αγιον Ορος - Κειμήλια Πρωτάτου» επισκέφτηκε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης.

«Εξαιρετικά σημαντικό θεωρώ το γεγονός, ότι για δεύτερη φορά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά κειμήλια, βγαίνουν από την ιερή πολιτεία και εκτίθενται, προκειμένου να τα δουν και εκείνοι που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Αθωνικό βουνό.

Πρέπει να συγχαρούμε την Ιερά Κοινότητα, την Αγιορείτικη Εστία, και φυσικά, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν χαρακτηριστικά έργα από την σκευοθήκη του Πρωτάτου», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει 92 συνολικά κειμήλια, εικόνες (37 συνολικά που χρονολογούνται από τον 15ο ως και τον 19ο αιώνα), έργα μικροτεχνίας (βημόθυρα, καλύμματα ευαγγελίων σταυροί, σφραγίδες κ.ά. από τον 12ο ως τον 19ο αιώνα), χειρόγραφα (κώδικες και συναξάρια από τον 12ο αιώνα), έργα ξυλογλυπτικής (χαρακτηριστικότερο όλων το μικρό τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το νάρθηκα του πρωτάτου), ελληνικά, ρουμανικά και οθωμανικά έγγραφα, καθώς και αντίγραφα τυπικών και εικονογραφημένων χειρογράφων (έγγραφα, τυπικά και κώδικες) από το 882 μ.Χ.

Τα είκοσι από το σύνολο των 92 αντικειμένων - κειμηλίων που εκτίθενται έχουν «βγει» από το Αγιον Ορος και έχουν ήδη εκτεθεί στην περασμένη έκθεση του 1997, που είχε συγκέντρωσε περί τους 700.000 επισκέπτες. Τα υπόλοιπα εκτίθενται για πρώτη φορά.