Τα σχέδιά της για μια «βιώσιμη καμπάνια» για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στη συνέχεια στον Άρη παρουσίασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).
Τα σχέδιά της για μια «βιώσιμη καμπάνια» για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στη συνέχεια στον Άρη παρουσίασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).
Τον Δεκέμβριο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει τη Space Policy Directive-1 , με την οποία ζητούσε από τη NASA να «ηγηθεί ενός καινοτόμου και βιώσιμου προγράμματος εξερεύνησης, με ιδιώτες/εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να γίνει δυνατή η επέκταση της ανθρωπότητας ανά το ηλιακό σύστημα και να φέρει στη Γη νέα γνώση και ευκαιρίες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η NASA πρόσφατα υπέβαλε στο Κογκρέσο σχετικό σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η National Space Exploration Campaign ζητά επανδρωμένες και ρομποτικές εξερευνητικές αποστολές, για την επέκταση των γνώσεων για το διάστημα και την επιστημονική μελέτη φυσικών φαινομένων στη Γη, άλλων κόσμων και του σύμπαντος.
Οι στρατηγικοί στόχοι είναι πέντε:
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων προβλέπεται πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο, με το μοντέλο να περιλαμβάνει έναν βαθμό ιδιωτικοποίησης/ ιδιωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και επέκταση των συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες για ανάπτυξη και επίδειξη τεχνολογιών. Ο σταθμός θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο ως πλατφόρμα μακράς παραμονής στο διάστημα ως το 2024 τουλάχιστον.
Όσον αφορά στη Σελήνη, θεωρείται από τη NASA θεμελιώδες κομμάτι του παρελθόντος και του παρόντος της Γης- μια «ήπειρος έξω από τον πλανήτη, που μπορεί να έχει πολύτιμους πόρους για να υποστηρίξει τη διαστημική δραστηριότητα, και επιστημονικούς θησαυρούς που μπορεί να μας πουν περισσότερα για τον ίδιο μας τον πλανήτη». Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν πλάνα για αποστολή Αμερικανών αστροναυτών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2023, και προσελήνωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Gateway, μια πλατφόρμα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη- ένας σταθμός που θα φιλοξενεί αστροναύτες, μακρύτερα από τη Γη από ποτέ άλλοτε. Εκεί θα γίνουν οι ετοιμασίες για τη μετάβαση στο βαθύ διάστημα, με δοκιμές τεχνολογιών και ανάπτυξη υποδομών εν όψει της αποστολής στον Άρη- καθώς και μελέτη των επιπτώσεων που έχει σε ζωντανούς οργανισμούς η μακροχρόνια παραμονή στο διάστημα. Σημειώνεται πως κάποια κομμάτια του Gateway είναι ήδη υπό κατασκευή σε κέντρα της NASA ανά τις ΗΠΑ. Το Gateway θα συναρμολογηθεί στο διάστημα, και το πρώτο του κομμάτι θα εκτοξευτεί το 2022.
Ως προς την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη- ένα επίτευγμα κομβικής σημασίας για την ανθρωπότητα- η NASA υπογραμμίζει πως κάποια μέρη της σχετικής «καμπάνιας» είναι ήδη σε εξέλιξη, δεδομένου και του ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ηγείται της εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη με ρομποτικά μέσα. Οι επανδρωμένες αποστολές σχεδιάζεται να αρχίσουν τη δεκαετία του 2030, με αποκορύφωμα προσεδάφιση- σε ένα εγχείρημα που θα υποστηρίζεται από όλη τη δουλειά που θα έχει γίνει στη Σελήνη.