«Είμαστε ακόμη μακριά από μια εξομάλυνση των σχέσεων» με την Τουρκία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και την έναρξη της επίσημης επίσκεψης με την οποία φιλοδοξεί να επαναπροσεγγίσει τη γερμανική ηγεσία έπειτα από δύο χρόνια αντεγκλήσεων.
«Είμαστε ακόμη μακριά από μια εξομάλυνση των σχέσεων» με την Τουρκία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και την έναρξη της επίσημης επίσκεψης με την οποία φιλοδοξεί να επαναπροσεγγίσει τη γερμανική ηγεσία έπειτα από δύο χρόνια αντεγκλήσεων.
«Δεν θα ξεχάσουμε τι έχει συμβεί», τόνισε ο Ροτ μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και αναφέρθηκε σε «απαράδεκτες προσβολές» από την πλευρά του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για «ναζιστικές μεθόδους».
Το Βερολίνο ωστόσο, διευκρίνισε ο Ροτ, είναι έτοιμο για συνεργασία και ελπίζει ότι οι πρόσφατες φιλικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν θα συνοδευτούν και από ανάλογες πράξεις, για παράδειγμα στο θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών σε φυλακές της Τουρκίας.
«Η Τουρκία πρέπει να μετακινηθεί σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και στο θέμα των φυλακίσεων για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός και τόνισε ότι πρόοδος στα θέματα Κράτους Δικαίου και Δικαιοσύνης αποτελεί για την γερμανική οικονομία σημαντικό κριτήριο προκειμένου να επενδύσει εκ νέου στην Τουρκία.
Ο Ροτ υπερασπίστηκε πάντως τις τιμές που θα αποδοθούν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά μια κοινωνία και μια χώρα με την οποία μας συνδέουν πολλά» και η τήρηση του πρωτοκόλλου γίνεται πρωτίστως ως δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς τον τουρκικό λαό.
Η υποδοχή που επιφυλάσσει η γερμανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αφορμή να εκφραστεί δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι πρέπει ασφαλώς να γίνεται διάλογος, «αλλά είναι απολύτως τρελό να στρώνουμε κόκκινο χαλί και να υποδεχόμαστε με όλες τις τιμές κάποιον που στη χώρα του γκρεμίζει τη Δημοκρατία και εγκαθιστά μια ισλαμιστική δικτατορία».
Η υποδοχή του Ερντογάν ωστόσο θα είναι «θερμή» και στο επίπεδο των αντιδράσεων των πολιτών. Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί για αύριο και μεθαύριο σε πολλές χώρες της Γερμανίας, ενώ μόνο στο Βερολίνο την περιφρούρηση των κινητοποιήσεων και των μετακινήσεων της τουρκικής αποστολής έχουν αναλάβει περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί.
Ο Τουρκος πρόεδρος θα φθάσει στη γερμανική πρωτεύουσα απόψε και αύριο στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει τις επαφές του με συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Δύο ώρες αργότερα θα μεταβεί στην Καγκελαρία για τη συνάντηση και το γεύμα με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Το βράδυ θα παρευρεθεί στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Σταϊνμάιερ και η οποία έχει γίνει αφορμή για σφοδρή κριτική. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές που αποδίδονται στον Τούρκο πρόεδρο. Στη δεξίωση δεν θα παρευρεθεί και η Μέρκελ, κάτι όμως το οποίο θεωρείται συνήθης πρακτική για την ίδια. Το πρωί του Σαββάτου ωστόσο, η καγκελάριος και ο Ερντογάν θα έχουν και δεύτερη συνάντηση, σε πρόγευμα εργασίας και ακολούθως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί στην Κολωνία, όπου θα εγκαινιάσει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Γερμανίας, το οποίο θεωρείται και «μακρύ χέρι της Άγκυρας» στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ