Πολιτική
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:21

Στα «βαθιά» για τις συντάξεις: Πρώτο τεστ το προσχέδιο προϋπολογισμού

Δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού λόγω των συντάξεων, διαβεβαιώνει το Μαξίμου. Υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει ή όχι να αναφέρεται στο προσχέδιο η μείωση των συντάξεων, αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού λόγω των συντάξεων, διαβεβαιώνει το Μαξίμου. Υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει ή όχι να αναφέρεται στο προσχέδιο η μείωση των συντάξεων, αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς ως προς το θέμα των συντάξεων, καθώς οι διαβουλεύσεις ούτε προχωρημένες είναι, ούτε σε καλό κλίμα διεξάγονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ζήτημα που παρουσιαζόταν διαδικαστικό, δηλαδή αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα αναφέρει τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 ή όχι, προκύπτει τώρα ως ουσιαστικό.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είχε πει ότι η μείωση των συντάξεων θα αναγράφεται κανονικά και πως αυτό δεν θα έχει σημασία διότι όταν επέλθει η συμφωνία με τους θεσμούς για την ακύρωσή της, δεν θα αναγραφεί στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται Νοέμβριο, παρουσιάζεται στους θεσμούς, και ψηφίζεται Δεκέμβριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσακαλώτος, σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Οικονομικών, είχε πει: «Δεν με νοιάζει και πολύ τι θα γράφει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Εμένα με νοιάζει να μην κοπούν οι συντάξεις στο τέλος».

Ποιο είναι το στοιχείο λοιπόν που έχει αναγάγει σε σημαντικό στοιχείο πλέον την αναφορά ή τη μη αναφορά της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019;

«Υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να γραφτεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, διότι σκεπτόμαστε τι αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει η απαλοιφή από το σχέδιο του Προϋπολογισμού μίας πρόβλεψης που θα υπάρχει στο προσχέδιο έναν μήνα πριν. Μην μας πουν, δηλαδή, εφόσον το έχετε στο προσχέδιο πρέπει να το βάλετε και στο σχέδιο», λέει στη «Ν» πηγή του υπουργείου Οικονομικών.  Όσο για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται ακόμα και την αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, ψάχνοντας «τρύπες» στη σαφή συνταγματική πρόβλεψη, κάτι που αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα προφανώς ως προϊόν κάποιας κυβερνητικής διαρροής, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πλήρη άγνοια και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση από την πλευρά του Μαξίμου. 

«Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για αναβολή κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού» είναι η απάντηση που έδωσε πηγή του Μαξίμου στις ερωτήσεις της «Ν», που ήταν εστιασμένες στο αν όντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρακάμψει το Σύνταγμα μέσω κάποιας απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων ή ακόμα και ψηφοφορίας στο Σώμα, προκειμένου να προκαλέσει και την αντιπαράθεση με την αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση.

Η ουσία

Στη Μεταπολίτευση δεν υπάρχει προηγούμενο αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για την οποία το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής «την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου». Το ότι κάποιοι στην κυβέρνηση ή το Μαξίμου το σκέπτονται, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με το κυβερνητικό αίτημα για ακύρωση της ψηφισμένης μείωσης των συντάξεων αφενός δεν είναι προχωρημένες όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί κύκλοι και αφετέρου δεν γίνονται σε καλό κλίμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει το «ναι» της Κομισιόν – η οποία πρέπει να ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ως τις 15 Οκτωβρίου – αλλά όχι και των άλλων θεσμών, συμπεριλαμβανομένων και του ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως «απλό παρατηρητή» στις διαπραγματεύσεις της μεταμνημονιακής φάσης, αλλά δεν είναι. Η συμφωνία των θεσμών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα από ό,τι θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει και το εκ των πραγμάτων αβάσιμο επιχείρημα ότι κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο κάνει ό,τι θέλει χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει τους θεσμούς. Εξ ου και ο μέγας προβληματισμός στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών για το τι θα αναφέρει το προσχέδιο σχετικά με το θέμα των συντάξεων, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον και που όπως όλα δείχνουν – σε συνδυασμό με το Σκοπιανό – θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου, αν οι συζητήσεις με τουςθΘεσμούς προχωρούσαν ομαλά και θετικά, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, τότε δεν θα υπήρχε προβληματισμός για το τι θα γράφει το προσχέδιο. Αντιθέτως, όπως έλεγε σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θα περιλάμβανε τη μείωση των συντάξεων κανονικά και απλώς θα περίμενε το αίσιο τέλος των συζητήσεων, έτσι ώστε στο τέλος Νοεμβρίου να συντάξει το σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς τη μείωση των συντάξεων, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου στο Eurogroup θα κυρωθεί η επιβεβαίωση της θετικής κατάληξης των συζητήσεων, όπως συνήθως συμβαίνει.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί πως το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιθυμούν, αλλά και δεν απορρίπτουν, το ενδεχόμενο στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού να μην αναγράφεται η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Τι ορίζει το Σύνταγμα

Στο κεφάλαιο 6, άρθρο 79 του Συντάγματος, αναφέρεται επί λέξει: «Προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και συζητείται, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Ο Υπουργός Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της επιτροπής, εισάγει τον προϋπολογισμό στη Βουλή σαράντα τουλάχιστον ημέρες πριν αρχίσει το οικονομικό έτος».