Στη «δύσκολη περιπέτεια που αφήνει πίσω της η χώρα» εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση.
Στη «δύσκολη περιπέτεια που αφήνει πίσω της η χώρα» εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση.
Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι από το 2015 όσο και από το 2016 που είχε απευθυνθεί ξανά στην ομογένεια από τη Νέα Υόρκη, «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τη χώρα». «Χάρη στις προσπάθειες του λαού μας καταφέραμε να βγούμε από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. Σήμερα είμαστε όλοι και όλες αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα», τόνισε.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς τους Έλληνες ομογενείς για τη σημαντική προσφορά τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από το 2016 θυμάται τη βαθιά πίστη τους ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες και να σταθεί στα πόδια της ξανά.
«Ο λαός αφήνει σήμερα μια πολή μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα και ο λαός το 2010» επισήμανε. Όμως, πρόσθεσε, ο λαός άντεξε και τα κατάφερε και «σημερα δύο χρόνια μετά είμαι ξανά απέναντι σας έχοντας πια πετύχει αυτή την ιστορική αλλάγη να βγούμε από τον κυκεώνα των 8 χρόνων όπου η Ελλάδα είχε χάσει πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας και χάρη στις προσπάθειες του λαού μας και της δυνατότητά μας να έχουμε ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα, καταφέραμε να είμαστε ξανά μια κανονική χώρα».
Σημείωσε πάντως ότι δεν τέλειωσαν τα προβλήματα και όρι οι προκλήσεις παραμένουν, αν και - όπως έσπευσε να προσθέσει - «βγήκαμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πάνω στους συμφωνημένους στόχους να είμαστε εμείς, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, αυτοί που αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής για να πετυαίνουμε αυτούς τους στόχους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη όχι μόνο να μη γυρίσει πίσω στα χρόνια της κρίσης, αλλά να αντιμετωπίσει τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί: τις μεγάλες παθογένειες, την εποχή εκείνη των μεγάλων ελλειμμάτων μαζί με τις μεγάλες παθογένειες μιας δημόσιας διοίκησης μη λειτουργικής, πελατειακών σχέσων, σπατάλης και διπαλοκής».
Ελαφρύνσεις με προτεραιότητα εκείνους που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπήρξαν κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και συμπλήρωσε ότι «έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιβάρυνση να αποκατασταθεί γιατί τώρα μπορούμε να πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». «Δική μας δέσμευση είναι ότι όπως με δικαιοσύνη αποφασίσαμε να μοιράσουμε τα βάρη, έτσι με δικαιοσύνη τώρα θα αποφασίσουμε και να μοιράσουμε τις ελαφρύνσεις, με προτεραιότητα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης» διαβεβαίωσε.
«Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της»
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας «ανέκτησε τον χαμένο της γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη πειροχή». «Η Ελλάδα είναι κρίσιμη χώρα για τον διεθνή παράγοντα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας «αναγνωρίστηκε δημόσια όχι μόνο από τους εταίρους στην Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ». Παρέπεμψε επ' αυτού στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα είχε επιλέξει το τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό να γίνει στην Ελλάδα για να μιλήσει για τις μεγάλες αξίες και ιδανικά που εκπροσωπεί η χώρα μας στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και να επαινέσει τη στάση της Ελλάδας και των Ελλήνων στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και λαός της έχει μέσα στο DNA της την προσφυγιά γιατί σε αυτά τα νησιά τη δεκαετία του '20 ήρθαν Έλληνα πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία, όπως ξεριζωμένοι μετανάστες ήρθαν και Έλληνες στην Αμερική. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα «παραμένει σήμερα όχι μόνο μια χώρα που διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αλλά μια χώρα που υπερασπίζεται διεθνώς αξίες παναθρώπινες».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή «εξαιρετική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες επιβεβαιώθηκε και από την πρόσκληση που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και επισκέφθηκε πέρυσι το Σικάγο και μετά την Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «αυτή η σχέση και η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας και της δυναμικής της» επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και παραβρέθηκε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλπουρ Ρος και πολυπληθής αποστολή επιχειρηματιών αναδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η χώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα δεν κρύβεται στο καβούκι της»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μπορεί πλέον να μιλά ενώπιον των Ελλήνων της διασποράς «ως ο πρωθυπουργός μιας χώρας που ανακτά μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας και που ταυτόχρονα μπορεί να παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» με «τη στρατηγική μας επιλογή να αναβαθμίσουμε το τριμερές πλαίσιο συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο και Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ, διαμορφώνοντας ένα τρίγωνο σταθερότητας στην περιοχή και την επιλογή μας να αναβαθμίσουμε την παρουσία και τον ρόλο μας στα Βαλκάνια ως μια χώρα που λύνει προβλήματα δεκαετιών, που δεν κρύβεται στο καβούκι της, που τολμά να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προχωρήσαμε σε αυτή τη δύσκολη, αλλά με βαθιά αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος -σας διαβεβαιώνω-, συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας, διασφαλίζοντας βεβαίως ταυτόχρονα το πιο σημαντικό πράγμα που για μας είναι η ιστορία μας, διασφαλίζοντας την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας».
«Προχωρήσαμε», συνέχισε, «σε αυτή την επιλογή που ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε μια διένεξη τριών δεκαετιών, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της χώρας, γιατί θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τέλος ότι το δίλημμα είναι: «Θα οραματισούμε την Ελλάδα που θα ανοίξει το βήμα μπροστά ή την Ελλάδα που θα γυρίσει πίσω» για να καταλήξει πως το το δικό του όραμα είναι το πρώτο.
Πηγή: ΑΜΠΕ