Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς, μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του ελληνικού Δημοσίου.
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς, μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του ελληνικού Δημοσίου.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου που αύριο θα συζητηθεί στο Γ' θερινό τμήμα της ολομέλειας, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Χρυσή Αυγή εξέφρασαν επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Η δωρεά του ιδρύματος Ωνάση ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, και έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, την λειτουργία σύγχρονου εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων καθώς και εθνικού παιδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου.
Για ψήφο εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας, έκανε λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας, Ξανθός, χαρακτήρισε την δωρεά του ιδρύματος Ωνάσης, ως μία πολύ σημαντική προσφορά για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του Ωνάσειου νοσοκομείου και τόνισε ότι το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία, ενώ η επιλογή των στελεχών του θα γίνει με διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία.
Παράλληλα, έκανε λόγο για καθολική κάλυψη και πρόσβαση στη δημόσια υγεία, και τόνισε ότι εδώ και 2,5 χρόνια, όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση νοσηλείας ακόμα και στα πιο εξειδικευμένα νοσοκομεία της χώρας όπως είναι το Ωνάσειο. Πρόσθεσε δε, πως «ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια ανασφάλιστοι να έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Ακόμα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι εκτός από αυτή τη συνεργασία, το ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε να διεκδικήσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μέσα από πλειστηριασμό που κάνει η τράπεζα Πειραιώς, για να επανέλθει υπό τον ευρύτερο δημόσιο έλεγχο και συμφέρον.
«Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί. Έτσι θα έχουμε κάνε πράξη την αποϊδιωτικοποίηση ενός κοινωφελούς ιδρύματος που πουλήθηκε στον ιδιωτικό τομέα και επανέρχεται στο Δημόσιο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο που έχει ανάγκη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επεσήμανε ότι το ίδρυμα Ωνάση έκανε τη δωρεά αυτή, επειδή εξυγιάνθηκε το Ωνάσειο νοσοκομείο από τα χρέη που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα υπερτιμολογημένα υλικά.
Τόσο ο κ. Ξανθός, όσο και ο κ. Πολάκης, τόνισαν το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τα μοσχεύματα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σχέση με τους δότες.
«Η δωρεά του ιδρύματος Ωνάση έρχεται να καλύψει ένα κενό στο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Από το 2009 υπάρχει πτωτική τάση. Έχουμε πολύ μικρά ποσοστά δωρητών. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ιωάννης Δέδες, έκανε λόγο για αναβάθμιση του Ωνασείου, καθώς όπως είπε, «μετατρέπεται σε Κέντρο Αριστείας» και τόνισε ότι η αναβάθμιση και στήριξη των δομών δημόσιας υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας, τόνισε ότι, πράγματι είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο και μεγάλη η συνεισφορά του ιδρύματος Ωνάση στο χώρο της υγείας με την δωρεά αυτή. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις επί της αρχής, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν σχέση με τη δωρεά, αλλά με τα εργασιακά θέματα, επικαλούμενος και τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το σωματείο εργαζομένων στο Ωνάσειο νοσοκομείο, προαναγγέλλοντας στάσεις εργασίας.
«Νομοθετείτε και εργασιακά ζητήματα αποσπασματικά. Θα έπρεπε να έρθουν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και να μην αιφνιδιάζουμε», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ