Στην «κατηγορία Β» της ετήσιας Εκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων -από την «Κατηγορία Β - Χώρες Υπό Παρακολούθηση» που βρισκόταν πέρυσι- κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/06/1199783.htm .
Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδηλώνει την αναγνώριση των συστηματικών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εξωτερικών και της Hellenic Aid στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσώπων, σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη δημοσίευση της αμερικανικής έκθεσης.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «αναγνωρίζεται από τον διεθνή παράγοντα η συστηματική και δυναμική προσπάθεια που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών και την Hellenic AID για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων προστασίας των θυμάτων διακίνησης, όπως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με ΜΚΟ, η υπογραφή της συμφωνίας επαναπατρισμού των ανηλίκων με την Αλβανία, καθώς και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης».
Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει, «είναι σημαντική για τη διεθνή εικόνα της χώρας και απολύτως ενθαρρυντική για την προσπάθεια που συντελείται εδώ και δύο περίπου χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών και την Hellenic AID».
«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται στην 2η κατηγορία (Tier 2) έχοντας παύσει να είναι υπό επιτήρηση κράτος», επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως όλα τα προβλήματα, όπως π.χ. η σύλληψη και καταδίκη διακινητών.
Ο υφυπουργός καταλήγει λέγοντας ότι «το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το μέχρι τώρα έργο για την καταπολέμηση και πρόληψη του φαινομένου, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσπάθεια μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπερασπιζόμενοι τις αξίες του πολιτισμού και της δημοκρατίας ενάντια στο απαράδεκτο αυτό φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας».
Οι δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών εντάσσονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» (ΕΣΔ), το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα δράσεων, δηλαδή μέτρα που αφορούν την Πρόληψη, την Προστασία των θυμάτων και την Καταστολή του φαινομένου. Η υλοποίησή του περιλαμβάνει τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με διεθνείς οργανισμούς, τη διακρατική συνεργασία και τη συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ.
Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μνημονεύεται και στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας που υπεγράφη το Φεβρουάριο, για τη δράση κατά της εμπορίας ανήλικων, τον ανθρωπιστικό επαναπατρισμό και την κοινωνική επανένταξή τους. Προωθείται επίσης η συνεργασία μεταξύ ΥΔΑΣ και του αντίστοιχου αμερικανικού οργανισμού USAID -στο θέμα της Διεθνούς Συνεργασίας κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανηλίκων- καθώς και το πρόγραμμα TAΑCT (Transnational Action Against Child Trafficking). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τριετές, ανέρχεται στις 600.000 ευρώ και συμμετέχουν ελληνικές ΜΚO.