Κοινωνία
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 20:43

Υπό κράτηση τρεις δημοσιογράφοι, «εισβολή» της ΕΛΑΣ σε Liberal - Φιλελεύθερο

Στα γραφεία της ιστοσελίδας «Liberal» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» εισέβαλαν το Σάββατο άνδρες της ΕΛΑΣ, εκτελώντας το αυτόφωρο εναντίον επτά δημοσιογράφων, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Στα γραφεία της ιστοσελίδας «Liberal» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» εισέβαλαν το Σάββατο άνδρες της ΕΛΑΣ, εκτελώντας το αυτόφωρο εναντίον επτά δημοσιογράφων, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ωστόσο απουσίαζαν, προκειμένου να δικαστούν, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πρόκειται για τους Θανάση Μαυρίδη, Παναγιώτη Λάμψια, Βασίλη Γεώργα, Γιώργο Μπαλγκά, Κατερίνα Γαλανού, Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση.

Μάλιστα, οι κ.κ. Μαυρίδης, Λάμψιας και Γαλανού παρουσιάστηκαν αργότερα, αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου θα παραμείνουν τουλάχιστον για μία νύχτα, εν αναμονή της μεταφοράς τους ενώπιον του Εισαγγελέα.

Η μήνυση του κ. Καμμένου υποβλήθηκε στον απόηχο πρωτοσέλιδου της εφημερίδας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στον απόηχο των παραπάνω, εξέδωσαν μαζικές ανακοινώσεις, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Την είσοδο της αστυνομίας στα γραφεία των δύο «αδελφών» μέσων καταδίκασαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι και η Λαϊκή Ενότητα.

Αναγκαία η κατάργηση του αυτοφώρου

Καταγγέλλοντας και αποδοκιμάζοντας το συμβάν, η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει ότι αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από τη δημοσίευση ενός άρθρου, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί, η Ένωση σημειώνει ότι «έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη».

«Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον  Τύπο» σπεύδει να προσθέσει και καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία «στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης».

Προαναγγέλλει δε, ότι θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα «σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία».

Η απάντηση του κ. Καμμένου 

Απάντηση στα πυρά που δέχεται για τη μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» και του «Liberal», έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σε ανάρτησή του, στο Twitter, το κυβερνητικός στέλεχος επεσήμανε τα εξής:

«Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου, στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ»

Κύκλοι του υπ. Δικαιοσύνης για το αυτόφωρο

«Η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του "τυποκτόνου νόμου" έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαμήνυσαν δε, ότι «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες», ενώ συμπλήρωσαν τα εξής: «Στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

naftemporiki.gr