Κόσμος
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 18:24

Οι νεοναζιστές σκιάζουν το Μουντιάλ

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η κυριότερη απειλή για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Μουντιάλ, που θα διεξαχθούν τον άλλο μήνα στη Γερμανία, ήταν η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης των ισλαμιστών. Σήμερα, η προσοχή στρέφεται στους ακροδεξιούς. Η αστυνομία έχει ήδη απαγορεύσει στους νεοναζί να διαδηλώσουν στις 10 Ιουνίου στο Γκελσενκίρχεν. Οπως είπε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ρούντιγκερ φον Σέφελντ, «πρέπει να αποφευχθούν τα ξενόφοβα και ρατσιστικά συνθήματα μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Η γερμανική αστυνομία φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων, αν οι νεοναζί εκπληρώσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει μέσω του Iντερνετ να διαδηλώσουν στη Λειψία, την ημέρα που η εθνική ομάδα του Ιράν θα αγωνιστεί κατά της Ανγκόλας.

Ο στόχος τους θα είναι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Η γερμανική ακροδεξιά υποστηρίζει τον Αχμαντινεζάντ επειδή ο τελευταίος αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χόλγκερ Απφελ, προέδρου του νεοναζιστικού κόμματος NPD στη Σαξονία, το κόμμα προτίθεται να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε ένα λαό «που απειλείται με στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή αρνείται να υποκύψει στο δόγμα της Ελεύθερης Δύσης».

Οι γερμανοί πολιτικοί επισημαίνουν την ανάγκη να μην εκθέσουν οι ακροδεξιοί τη Γερμανία ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οπως γράφει όμως η Σεσίλια Φλέτα στην «Εl Pais», αυτό γίνεται κάθε φορά που γερμανοί νεοναζί επιτίθενται σε ένα ξένο. Η διαφορά είναι ότι τώρα διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Οι αρχές ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν φοβηθούν οι τουρίστες. Θα υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος;», εξηγεί ο Ούβε-Κάρστεν Χέγε, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και σήμερα πρόεδρος μιας ένωσης κατά της ξενοφοβίας. Ο Χέγε προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με την έκκλησή του προς τους ξένους που το χρώμα του δέρματός τους «ξενίζει» να μην πλησιάσουν ορισμένες ζώνες της ανατολικής Γερμανίας. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι με τον τρόπο αυτό παραδίδονται αυτές οι ζώνες στην ακροδεξιά. Οπως λέει όμως ο Χέγε, «ακόμη και η αστυνομία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά σε ορισμένες γειτονιές».

Στην τελευταία έκθεση του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Προστασία του Συντάγματος, δηλαδή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, καθίσταται σαφές ότι οι ξένοι πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες ζώνες στα ανατολικά. Στον κατάλογο των κρατιδίων με τις περισσότερες επιθέσεις, τις τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στη Σαξονία-Ανχαλτ, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν το 2005 4,29 επιθέσεις ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 0,62 στη Βαυαρία και 0,41 στην Εσση.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί σε ορισμένες ζώνες της χώρας μας οι ακροδεξιές ιδέες έχουν τέτοια απήχηση μεταξύ των νέων. Προφανώς έχει να κάνει με την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις τελευταίες εκλογές, πάνω από το 5% των νέων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν το NPD. Στην Ανατολή, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 10%. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο άνεργοι. Πολλοί από αυτούς που ψηφίζουν ακροδεξιά είναι εργαζόμενοι ή φοιτητές. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι που φτάνουν σε αυτό το σημείο μέσα από τη μουσική», τονίζει ο Χάινς Φρομ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προστασία του Συντάγματος.

Οπως γράφει ο δημοσιογράφος Τόραλφ Στάουντ στο βιβλίο του «Σύγχρονοι Ναζί», «τα μεγάλα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν την ταυτότητα και τις εμπειρίες των Ανατολικογερμανών. Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού υποχωρεί, το NPD καλπάζει. Οι θεσμοί που κρατούν ενωμένη τη Γερμανία στα δυτικά είναι πολύ αδύναμοι στα ανατολικά». Μετά την πτώση του Τείχους, πολλοί νεοναζί πέρασαν από τα δυτικά στα ανατολικά με την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν εκεί να προσηλυτίσουν περισσότερο κόσμο. Και είχαν δίκιο.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μια υστερία που διαστρέφει την πραγματικότητα.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ