Κόσμος
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 15:05

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας να φυγαδεύσει τον Ασάνζ

Μυστικές συζητήσεις, με σκοπό την κατάστρωση ενός σχεδίου, που θα βοηθούσε τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ να δραπετεύσει από τη Βρετανία, είχαν πέρσι Ρώσοι διπλωμάτες, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Guardian», ο Ασάνζ θα δραπέτευε από την πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, με διπλωματικό όχημα, για να μεταφερθεί αμέσως σε άλλη χώρα, πιθανότατα στη Ρωσία. 

Μυστικές συζητήσεις, με σκοπό την κατάστρωση ενός σχεδίου, που θα βοηθούσε τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ να δραπετεύσει από τη Βρετανία, είχαν πέρσι Ρώσοι διπλωμάτες, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Guardian», ο Ασάνζ θα δραπέτευε από την πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, με διπλωματικό όχημα, για να μεταφερθεί αμέσως σε άλλη χώρα.

Ο ιδανικός προορισμός, υποστηρίζουν αρκετές πηγές στην «Guardian», ήταν η Ρωσία, όπου ο ιδρυτής του Wikileaks δεν θα κινδύνευε να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση φυγάδευσης είχε προγραμματιστεί για την Παραμονή Χριστουγέννων του 2017 και συνδεόταν με μία αποτυχημένη απόπειρα του Ισημερινού να δώσει στον Ασάνζ επίσημο διπλωματικό στάτους.

Το ρίσκο ωστόσο εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ μεγάλο. Και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. 

Η ρωσική εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων στο σχεδιασμό αυτού του «βασικού» σχεδίου - όπως περιγράφεται - εγείρει νέα ερωτήματα όσον αφορά τη σχέση του Ασάνζ με το Κρεμλίνο. Ο ιδρυτής του Wikileaks είναι πρόσωπο-κλειδί στην έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ σχετικά με την απόπειρα της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, το 2016.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ, το Wikileaks δημοσίευσε «περισσότερα από 50.000 έγγραφα», τα οποία έκλεψαν Ρώσοι κατάσκοποι. Το πρώτο πακέτο φέρεται να παραδόθηκε κρυπτογραφημένο στις 14 Ιουλίου 2016. Ο ίδιος ο Ασάνζ αρνείται ότι έλαβε emails κλεμμένα από τη Ρωσία.  

Σύμφωνα με τέσσερις διαφορετικές πηγές της «Guardian», το Κρεμλίνο ήταν διατεθειμένο να στηρίξει όλο το σχέδιο και να επιτρέψει στον Ασάνζ να μείνει στη Ρωσία. Διαμεσολαβητής στις συζητήσεις αυτές μάλιστα φέρεται να ήταν Ρώσος επιχειρηματίας.

Ένα ακόμη σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί ήταν να μεταφερθεί ο Ασάνζ στον Ισημερινό με πλοίο.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του με την κατηγορία του βιασμού, έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας, κάτι που ο ίδιος αρνείτο κατηγορηματικά. Έπειτα από χρόνια, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο. Βρίσκεται αντιμέτωπος ωστόσο με τη σύλληψή του, επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του.  

naftemporiki.gr