Το Υπουργείο Παιδείας «όχι μόνο δεν αδράνησε ως προς έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη φαινομένων σχολικής βίας, αλλά προχωρά με βάση τον προγραμματισμό του στην εκδήλωση και άλλων δράσεων όπως π.χ. στην έκδοση εκπαιδευτικού υλικού για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις θεματικές ενότητες ψυχική υγεία, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π., αλλά και στη δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης και διαφώτισης των νέων και των εκπαιδευτικών με στόχο, ει δυνατόν, της πλήρους εξάλειψης των πάσης μορφής φαινομένων σχολικής βίας και νεανικής παραβατικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικής, ή ιδεολογικής κατεύθυνσης».
Αυτά τονίζονται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών, προωθείται άμεσα η ίδρυση 43 νέων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, έτσι ώστε να υπάρχει σε κάθε Νομό της χώρας και από ένας σταθμός... Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πραγματοποίησε κατά την περίοδο Νοέμβριος 2005 - Απρίλιος 2006 επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικά με τη διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης. Σκοπός του προγράμματος ήταν να εμπλουτίσουν οι συμμετέχοντες 5.000 εκπαιδευτικοί τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων... Το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί, με διπλάσιο αριθμό ωρών, διπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και επιπλέον θεματικές ενότητες (όπως διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον), το σχολικό έτος 2006-2007.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών να οργανώσει τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης και Υγείας Εφήβων (Διευθυντής: Καθηγ. Γ. Χρούσος), στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Στο Κέντρο αυτό με την ονομασία: «Φίλοι Εφήβων», νέοι ηλικίας μέχρι 18 ετών εξετάζονται και παρακολουθούνται από εξειδικευμένους σε θέματα εφηβικής ιατρικής παιδιάτρους, ενώ υπάρχουν και σύμβουλοι - συνεργάτες άλλων ειδικοτήτων όπως είναι παιδοψυχίατροι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, λοιμωξιολόγοι κ.λ.π.».