Κόσμος
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 20:20

«Το καθεστώς Μιλόσεβιτς ξέπλενε χρήματα στην Κύπρο»

Δισεκατομμύρια δολάρια και γερμανικά μάρκα μεταφέρθηκαν από τη Σερβία στην Κύπρο, την περίοδο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινό ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βλάνταν Πάτιτς, ο οποίος χθες ,όπως γράφουν οι κυπριακές εφημερίδες, κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ο Πάτιτς κατέθεσε ως μάρτυρας σε αγωγή της εταιρείας Jenemp trading ltd εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της εταιρείας Antexol. Η αγωγή αφορά απαίτηση ποσού $300.000 από τη Λαϊκή Τράπεζα για πώληση βαμβακιού το 1994. Η Jenemp trading ltd που είναι υπεράκτια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο είχε πουλήσει βαμβάκι στην πρώην Γιουγκοσλαβία αξίας $800.000.

Τα χρήματα από τη σερβική τράπεζα Beogradska Banka βρέθηκαν σε λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας Antexol στη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς η εταιρεία Antexol έχει διαγραφεί και είναι νομικώς ανύπαρκτη.

Κατά τους ισχυρισμούς του Πάτιτς, το καθεστώς Μιλόσεβιτς «είχε δημιουργήσει εταιρείες φαντάσματα στην Κύπρο και ξέπλενε χρήματα μέσω της Λαϊκής Τράπεζας».

Οπως είπε, ακόμα και μετά τη λήξη του εμπάργκο 508.000.000 εκ. μάρκα βρέθηκαν σε λογαριασμούς στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου. Ο Πάτιτς ανέφερε πως τα χρήματα μεταφέρονταν στην Κύπρο από έμπιστους ανθρώπους του Μιλόσεβιτς από το Βελιγράδι στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ κάποια χρήματα έφθασαν στην Κύπρο μέσω Βουλγαρίας.

Ο Πάτιτς ισχυρίστηκε επίσης ότι όλες οι εταιρείες (8 συνολικά), που είχαν δημιουργηθεί από το καθεστώς Μιλόσεβιτς στην Κύπρο «είχαν εγγραφεί από το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι φερόμενοι ως Διευθυντές δεν γνώριζαν ότι ήταν Διευθυντές».

Εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το γραφείο δεν είχε οποιεσδήποτε σχέσεις με το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 27 Ιουνίου με καταθέσεις υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και του Τμήματος Τελωνείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ