Κοινωνία
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 16:22

Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Οδηγίες για τις διατροφικές συνήθειες βρεφών-νηπίων

Στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κλπ) να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές αναφορικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής», που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κλπ) να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές αναφορικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής», που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη της τις επιστημονικές μελέτες και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, συνοψίζει τις συστάσεις αυτές ως εξής:

  • Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.
  • Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των 4ων μηνών ζωής.
  • Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων, καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.
  • Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.
  • H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη κι αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.
  • Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.
  • Περιστασιακή  χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.
  • Τα βρέφη που θηλάζουν ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο 2ο εξάμηνο της ζωής, ταυτόχρονα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.
  • Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.
  • Οι γονείς-φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή, καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία, προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.
  • Οι επαγγελματίες υγείας, για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών, καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, «η σωστή διατροφή είναι κυρίαρχος παράγοντας της καλής υγείας και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής. Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών είναι πρωταρχικό μέλημα των γονιών και δομών φύλαξης των βρεφών και νηπίων».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας».

naftemporiki.gr