Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 13:28

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για νέα εθνική στρατηγική», τόνισε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει ενιαία στρατηγική από το 1992, η οποία συμφωνήθηκε τότε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Είναι η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία που στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών και στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Όπως είπε, με βάση αυτές τις αρχές γίνεται και θα γίνεται διάλογος που θα λύσει κάποια στιγμή τις διμερείς διαφορές.

Αυτή η πολιτική, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, άντεξε μετά τα Ιμια και ακολουθήθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτή την πολιτική προστίθεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφωνούμε στην υποβοήθηση αυτού του προσανατολισμού.

Χάγη

Όσο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως η παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Δικαστήριο δεν είναι η αρχή, αλλά η κατάληξη μιας διαδικασίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε μια παρακαταθήκη για τη Χάγη, μπορούμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, αλλά -όπως υπογράμμισε- δεν θα πάμε για την οχύρωση των νησιών μας που είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει μια πικρή εμπειρία, της Κύπρου. Η Κύπρος, σημείωσε, χάθηκε όταν η κυβέρνηση της χούντας απέσυρε από το νησί τη μεραρχία που είχε στείλει η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου.

Τρομοκρατία

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το θέμα της τρομοκρατίας με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και είπε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία. Είχαμε καταφέρει, ανέφερε, ένα ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατία με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», ωστόσο δεν έχουμε τελειώσει, κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας.