Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 14:40

Παπανδρέου: Επέκταση των χωρικών υδάτων πριν το συνυποσχετικό

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, πριν από τη σύνταξη οποιουδήποτε συνυποσχετικού με την Τουρκία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Όπως είπε, το θέμα της υφαλοκρηπιδας συνδέεται με την επέκταση των χωρικών υδάτων (...) γι αυτό «πριν το συνυποσχετικό πρέπει να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί ανεύθυνη εξωτερική πολιτική, ενώ αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης τόνισε ότι αντί για επανίδρυση, έχουμε αποδόμηση του Κράτους.

Αντώναρος για Χάγη

Ερωτηθείς για την προσφυγή στη Χάγη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε ότι αποτελεί ένα εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε ότι θα αφορά αποκλειστικά την υφαλοκρηπίδα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, πριν από την προσφυγή, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή στη Χάγη», ενώ αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρωθυπουργό δήλωσε: «Η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά την οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Πολλές από τις θέσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση είναι ήδη γνωστές. Υπάρχει πάντα μια σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε πάντως -ερωτηθείς σχετικά - να διευκρινίσει αν η αναφορά του «σε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» συναρτάται με τη συνάντηση Καραμανλή - Παπανδρέου ή αν πρόκειται περί γενικών ερωτημάτων που αφορούν στην ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.