Με κεντρικό σύνθημα το «Μπορούμε» ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στο αύριο, με μια συλλογική προσπάθεια.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Με κεντρικό σύνθημα το «Μπορούμε» ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στο αύριο, με μια συλλογική προσπάθεια.
Το θέμα όμως είναι, όχι αν οι πολίτες «Μπορούμε», αλλά εάν οι κυβερνώντες και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας θέλει…
Ειδικότερα δε, αν θα μπορεί, γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι θέλει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. να προχωρήσει σε όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ όταν, και εφόσον, περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.
Γιατί από τα λόγια στις πράξεις είναι πολύ μακρύς ο δρόμος και δύσκολος. Εξάλλου, οι δεσμεύσεις έναντι των εταίρων μας είναι δεσμεύσεις και τυχόν μονομερείς ενέργειες θα έχουν αναμφισβήτητα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία.
Ακόμη κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, τίποτα δεν είναι απλό. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος και σκληρή διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν υπογραφές στα μνημόνια. Οι πράξεις λοιπόν πρέπει να είναι άμεσες, γιατί εάν ο χρόνος περάσει, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Αλλά και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και άνιση, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι δανειστές και εταίροι μας είναι της λογικής τού πάρε - δώσε. Μπορεί να συμφωνήσουν στο οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη, αλλά θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Και σίγουρα η περιστολή των κρατικών δαπανών, που υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, δεν θα τους αρκεί. Ούτε φυσικά, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., ότι η μείωση φόρων και εισφορών θα δημιουργήσει φορολογική συνείδηση.
Όσο ότι θα συμβάλουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην αύξηση των εσόδων, κυρίως από τον ΦΠΑ, δεν είναι της λογικής τού περίμενε και… θα δούμε. Καλώς ή κακώς, δεν τους αρκούν αυτά, αφού έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε και τα «καλύτερα» παιδιά στην Ευρωζώνη.
Άριστη λοιπόν η άρση των capital controls, θετική η μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών.
Με ποιο αντιστάθμισμα όμως; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η Ν.Δ. για να μην υπάρχουν σκιές στο πρόγραμμά της. Σίγουρα είναι κοστολογημένο, αν και ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες να αναφέρει το ύψος του «πακέτου», όμως θα πρέπει να παρουσιάσει και τα… ισοδύναμα. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη και οι αγκυλώσεις και παθογένειες του δημόσιου βίου τεράστιες. Ας μην μπερδεύεται λοιπόν κανείς, εμείς «Μπορούμε» για τα καλύτερα. Εσείς;