Περιβάλλον
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 22:37

Τουρκία: Η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδας στοιχείων λεπτού υμενίου στον κόσμο

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε στην Τουρκία το μεγαλύτερο έργο μονάδων φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης στον κόσμο, που κάνει χρήση στοιχείων λεπτού υμενίου.

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε στην Τουρκία το μεγαλύτερο έργο μονάδων φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης στον κόσμο, που κάνει χρήση στοιχείων λεπτού υμενίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο με την ονομασία Σακούρα έχει δυναμικότητα 11,7 μεγαβάτ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γιλσάν Γιατιρίμ, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα την Τουρκία. Το έργο είχε συνολικό κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η Panasonic υποστηρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά κύτταρα λεπτού υμενίου της τεχνολογίας της παράγουν 27-32% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

«Επιθυμούμε να υλοποιήσουμε πολλά άλλα σημαντικά έργα που θα αξιοποιήσουν το δυναμικό της Τουρκίας στην ανανεώσιμη ενέργεια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Τατσούγια Κουμαζάβα, Διευθύνων Σύμβουλος της Panasonic Eco Solutions Τουρκίας.

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε χωρίς την ανάγκη αδειοδότησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής επενδύσεων χωρίς άδεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ηλιακή αγορά της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 28% το 2017, ξεπερνώντας τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη της Ευρώπης στη εγκατάσταση νέας φωτοβολταϊκής ενέργειας, προσθέτοντας πάνω από δύο γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση του τέλους δικτύου για τα ηλιακά έργα αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης το 2018.

Η Τουρκία ίσως είναι σε θέση να καλύψει πάνω από το 20% των ενεργειακών αναγκών της από αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2026, φθάνοντας τα 40 γιγαβάτ συνδυασμένης εγκατεστημένης ισχύος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Τουρκικό Κέντρο Μετάβασης Ενέργειας Σούρα, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κλιματικό Ίδρυμα, τη γερμανική Agora Energiewende και το Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης στο Πανεπιστήμιο Σαμπανσί.

Η Τουρκία σκοπεύει επί του παρόντος να εγκαταστήσει πέντε γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας ως το 2023.