Κόσμος
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 13:00

Σερβία: ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την παρουσία τους στο βόρειο Κόσοβο

Η διεθνής αστυνομική δύναμη της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) ενισχύει τις δυνάμεις της στο βόρειο Κόσοβο, όπου το κλίμα έχει οξυνθεί μετά τα συχνά επεισόδια και την απόφαση των Σέρβων της περιοχής να διακόψουν κάθε επαφή με τις προσωρινές αρχές της Πρίστινας και την ίδια την UNMIK.

Περίπου 200 μέλη της τοπικής και της διεθνούς αστυνομικής δύναμης έφθασαν στο βόρειο Κόσοβο, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου B-92 και η ειρηνευτική ΝΑΤΟϊκή δύναμη (KFOR) ανήγγειλε πριν από λίγες μέρες ότι σύντομα θα εγκαταστήσει και πάλι στρατεύματα στην περιοχή, όπου θα τεθεί σε επαναλειτουργία και στρατιωτική βάση.

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας της UNMIK Κάι Βίτρουπ δήλωσε ότι 500 αστυνομικοί της διεθνούς αστυνομικής δύναμης θα μεταβούν στο βόρειο Κόσοβο για να ελέγχουν την περιοχή μαζί με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επίσης ενισχύονται.

Ο κ. Βίτρουπ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να σταλούν κι άλλες αστυνομικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, αν παρουσιαστεί ανάγκη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία μαζί με τις τοπικές αρχές μπορεί διατηρήσει την τάξη και να εφαρμόσει τους νόμους. Δεν θα ανεχθούμε εγκλήματα και αν υπάρξουν θα λάβουμε πολύ αυστηρά μέτρα», είπε ο κ. Βίτρουπ.

Η διεθνής αστυνομική δύναμη στο Κόσοβο αριθμεί 2.000 μέλη και η τοπική αστυνομική δύναμη 7.000 μέλη.

Η ένταση στο βόρειο Κόσοβο κλιμακώθηκε μετά τη δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, νεαρού Σέρβου κοντά στην πόλη Ζβέτσαν. Δράστες της δολοφονίας σύμφωνα με τους Σέρβους είναι Αλβανοί, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να πιστοποιούν ότι τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν εθνικά.

Η απόφαση του ΟΗΕ να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας ακολούθησε τις δηλώσεις πολιτικών ηγετών των Σέρβων της περιοχής, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις επαφές με τις προσωρινές αρχές της Πρίστινας και την UNNIK λόγων των νέων επιθέσεων σε βάρος των Σέρβων της περιοχής και δήλωσαν ότι θα συγκροτήσουν ομάδες επαγρύπνησης για να φρουρούν τα χωριά τους, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποστείλει 500 Ιταλούς στρατιώτες για να ενταχθούν στην KFOR που τώρα αριθμεί 17.500 μέλη.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων